Zloděje a vandaly trestat vysokými pokutami místo vězením. „Soudit“ by měly radnice

UDÁLOSTI: Hranice škody, která odlišuje přestupky a trestné činy, se má zdvojnásobit (zdroj: ČT24)

Vězení dnes hrozí lidem, kteří například počmárají vagony fixem nebo rozbijí dlažební kostkou dveře. V Poslanecké sněmovně je novela, která takovou hrozbu eliminuje, zato však sáhne pachatelům na peněženky. Z menších krádeží nebo vandalismu by se měly stát přestupky trestané pokutou – hranice trestného činu, za který hrozí vězení, se posune ze současných pěti na deset tisíc korun. Nelíbí se to obcím, jejichž úředníkům přibude práce.

Poslanci mají na programu své zářijové schůze novelu, která by měla pozměnit trestní zákoník, trestní řád a zákon o trestní odpovědnosti právnických osob. Ta mění finanční zařazení termínů charakterizujících výši škody – nepatrná, malá, větší, značná a škoda velkého rozsahu. Nepatrná škoda nově má být taková, která nepřesahuje deset tisíc korun. Změna se nemá dotknout kapesních krádeží nebo vloupání, za které by nadále hrozilo vězení.

Autoři návrhu, pod který se podepsalo sedm poslanců ze šesti politických stran, argumentují především tím, že se tato klasifikace neměnila sedmnáct let. „Za tu dobu se vzdálila ekonomické realitě, čímž dochází k faktickému rozšiřování kriminalizace,“ stojí v důvodové zprávě. Průměrná mzda i minimální mzda totiž v témže období vzrostly zhruba na dvojnásobek.

Podle Heleny Válkové (ANO), která za návrhem stojí, může být pokuta nakonec pro pachatele citelnějším trestem oproti pobytu za mřížemi. „Daleko užitečnější je, aby zaplatili škodu – a současně je potrestat. Pachatel to tak pocítí citelněji, než kdyby seděl v kriminále,“ uvedla.

Obce protestují, přestupky musí řešit samy

Z celkového počtu majetkových trestných činů, které loni policie zaznamenala (přes 33 tisíc), se pohybovala škoda mezi pěti a deseti tisíci korunami téměř ve čtvrtině případů (více než sedm tisíc). Obcím se ovšem vůbec nelíbí, že by takový počet případů měl spadnout mezi přestupky, které pak budou vyřizovat radnice namísto soudů.

„Zase to dopadne na obce a obce se musí starat. Těchto novel a takových záležitostí na obce a města přichází čím dál tím víc. Má to dopad nejen na personál, ale i na finance obcí,“ zlobí se starosta Českého Brodu Jakub Nekolný (ODS).

Přestupky proti majetku
Zdroj: ČT24

Celkem loni radnice vyřižovaly 106 tisíc přestupků proti majetku, takže nárůst by mohl být asi  sedmiprocentní. V Českém Brodě by tedy mohlo jít o jedotky případů ročně – v současnosti se dvě úřednice zabývají 40 majetkovými přestupky za rok, celkově se jim pak na stoly dostane zhruba 300 přestupkových spisů. „Například přestupek proti majetku, kdy šlo o polní pych – krádež zeleniny na poli, která není kradena pro vlastní potřebu, ale je prodávána dále do obchodů,“ nastínila vedoucí brodského odboru vnitřních věcí Klára Ulrichová.

Výrazně horší by mohla být situace například v Karviné, která již dnes patří k městům, kde strážníci evidují nejvíce přestupků. Za prvních sedm měsíců jich zaznamenali přes čtyři a půl tisíce, byť i zde představují velkou část přestupky proti veřejnému pořádku, jako je rušení nočního klidu, problém má město i s černými skládkami.

Trestné činy se škodou do 10 tisíc korun
Zdroj: ČT24

Výhrady mají i poslanci

Ozývají se ovšem i jiní kritici než jen radnice, kterým by mohlo přibýt práce. Jednomyslnou podporu nemá novela ani ve sněmovně. Podpisy pod ní patří zástupcům ANO, ODS, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a TOP 09. Od ostatních partají znějí výhrady. Podle Jana Hrnčíře (SPD) by mohlo zvýšení hranice trestného činu rozptýlit obavy zlodějů. „Odstrašující efekt se velmi výrazně sníží. To znamená, krádeže v supermarketech a obchodních domech by mohly narůst,“ míní.

Podobně ostatně argumentují i komunální politici. Podle výkonné ředitelky Svazu města a obcí Radky Vladykové by nakonec mohlo být přestupků více, než by naznačovala současná statistika trestných činů se škodou do deseti tisíc korun. „Nemůžeme ze stávajících čísel usuzovat, že přestupků bude pouze o pět procent více. My se velmi obáváme, že masivně narostou,“ podotkla.

Jakub Michálek (Piráti) sice připustil, že by se hranice trestného činu mohla zvýšit, ruku v ruce by však podle něj měly jít změny, které se týkají přestupkových řízení. „Správní řízení o přestupcích není úplně efektivní. Takže by bylo dobré, kdyby vláda připravila návrh, který zefektivní postihování drobných krádeží,“ vyzval.