„Neuvěřitelný heroický čin.“ Řidič autobusu omdlel za jízdy, volantu se chopil jeden z cestujících

Události: Řidič autobusu omdlel za jízdy, volantu se chopil jeden z cestujících (zdroj: ČT24)

Velké štěstí mělo padesát cestujících v linkovém autobusu, který jel v pondělí ráno po rychlostní silnici z Liberce směrem na Turnov. Jeho řidič totiž zkolaboval a omdlel, řízení se ale duchapřítomně ujal jeden z cestujících a autobus dovezl na blízkou benzinovou pumpu. Nikdy předtím přitom autobus neřídil: „Já na to nemám ani oprávnění, jen na auto,“ popisuje 41letý Ivo Raisr, který pracuje jako softwarový specialista. Podle policie i záchranářů jde o zcela výjimečný čin, nikomu se totiž nic nestalo.

„Jedná se o neuvěřitelný heroický čin. Zachránil tím zdraví a životy bezmála 50 osob,“ řekl mluvčí policie Vojtěch Robovský. Duchapřítomnou reakci cestujícího ocenil i mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. „Kdyby nikdo nezareagoval, autobus by se převrátil nebo se stalo cokoliv dalšího, tak samozřejmě mohl být velký problém a mohli jsme tady mít hromadné neštěstí,“ řekl.

Řidič autobusu na lince z Liberce do Prahy, kterou provozuje společnost RegioJet, zkolaboval krátce po 7:15 na čtyřproudé silnici v serpentinách před Hodkovicemi nad Mohelkou. „Jedoucí autobus se tak stal zcela neovladatelným, což vyústilo v dopravní nehodu. V plné rychlosti autobus naboural do pravých svodidel. Náraz do bariéry byl natolik silný, že vymrštil bezvládné řidičovo tělo na podlahu vozu,“ uvedl Robovský.

Právě rána do svodidel a pohled na ležícího řidiče přiměly Raisra k rychlé reakci. „Seběhlo se to rychle. Od práce na počítače mě probrala rána, koukal jsem, co se stalo. Řidič na zemi, sedadlo prázdné, za volantem nikdo a autobus směřoval na druhou stranu do svodidel, a tam byl sráz. Tak jsem si říkal, to bude špatný, to bude špatný. Tak jsem honem skočil z předního sedadla na sedadlo řidiče a začal autobus řídit,“ popisuje zachránce.

Muže sedícího za ním požádal, aby vytáhl řidiče, který byl v bezvědomí a byl nohama zaklíněný v pedálech. Ve spolupráci s jednou mladou ženou se to druhému muži povedlo. „Pak jsem se už dostal na pedály, takže jsem mohl začít brzdit,“ popisuje Raisr. 

S autobusem nakonec ujel asi kilometr na benzinovou stanici v Hodkovicích nad Mohelkou, kde mohl bezpečně zastavit. „Autobus jsem odstavil na zastávce u pumpy, pan řidič se mezitím probudil a poradil mi, kde je ruční brzda,“ popisuje Ivo Raisr. 

Řidiče autobusu pak odvezla záchranná služba do nemocnice v Turnově. „Předpokládáme, že má nějaké interní onemocnění, které jsme nedokázali specifikovat, proto jsme ho přepravili na interní ambulanci k dalšímu vyšetření,“ dodal Georgiev.

„Cestující, kteří to měli z první ruky, tak potom říkali, že jsou moc vděční, že jsem jim zachránil život. Pak se to rozneslo i mezi cestující, kteří seděli vzadu. Ti mi samozřejmě také děkovali a hodně lidí mi podalo ruku, tak to bylo takové dojemné,“ dodává Ivo Raisr.

Linkový autobus, jehož řízení převzal cestující poté, co řidič omdlel
Zdroj: Facebook ČT Severovýchod

Řidiči společnosti RegioJet absolvují povinné prohlídky jednou za dva roky, je-li jim více než 50 let, na prohlídku musí každý rok, uvedla PR manažerka společnosti Alžběta Nečasová. Pokud řidiči řídí i v noci, prohlídka se podle ní trochu liší, nemění se ale interval těchto prohlídek.