Soudce Havlína odsouzeného za korupci propustili z vězení. Odpykal si přes polovinu trestu

Krajský soud v Ústí nad Labem podmínečně propustil z vězení bývalého soudce Ondřeje Havlína, který byl odsouzen za korupci. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Havlín si měl odsedět pět let a tři měsíce, ve vězení byl více než polovinu této doby.

„Ano, můj klient je už na svobodě. Usnesení soudu ale ještě nemám,“ sdělil serveru Havlínův advokát Michal Hráský. O propuštění rozhodl krajský soud v neveřejném zasedání, a potvrdil tak dřívější verdikt Okresního soudu v Teplicích.

Havlín byl potrestán za to, že nezákonně ovlivňoval trestní řízení ve prospěch pachatelů, většinou opilých řidičů. Ovlivňování doprovázela žádost, nabídka či poskytnutí úplatku.

Kladenský soud poslal Havlína do vězení na 6,5 roku, tento trest mu později zmírnil krajský soud v Praze. Do věznice nastoupil Havlín v dubnu 2016, tehdy ho tam musela dopravit policie, protože nebral na zřetel termín nástupu, který mu soud stanovil.

O podmínečné propuštění Havlín žádal už dvakrát. Podle serveru uvedl, že má zajištěné bydlení a mohl by pracovat například pro Diplomatickou akademii, se kterou spolupracoval už v době výkonu trestu.

Soudce Havlín v minulosti odešel z justice do diplomacie, kde jeho působení provázelo několik skandálů. Návratu do taláru se domohl žalobou.