Valit Valíkem stovkou povoleno. První dálniční tunel umožňuje rychlejší jízdu

V dálničním tunelu Valík jižně od Plzně se nově může jezdit až stokilometrovou rychlostí. Zvýšení limitu předcházela rekonstrukce tunelu, kterou završila víkendová uzavírka. Valík na D5 je prvním dálničním tunelem v Česku, kde je povolená stokilometrová rychlost. Zatím jde o zkušební provoz, po kterém se silničáři rozhodnou, zda podobně upraví i jiné tunely.

Tunel na dálnici znamenal v Česku ještě v neděli automatické zpomalení na 80 kilometrů za hodinu. Již tomu tak není, tunel Valík na dálnici, která vede z Prahy na hraniční přechod u Rozvadova, vyžaduje zpomalení jen na stovku.

Zvýšení rychlosti předcházela rekonstrukce, při které Valík dostal mimo jiné nové osvětlení. Na cestu řidičům svítí elektroluminiscenční diody (LED), které mění barvu podle denní doby. Nový je také kamerový systém, který zaznamenává jakoukoli změnu v provozu – dispečery, ale i záchranáře upozorní na dopravní zácpu nebo například na chodce v tunelu. Nové jsou i SOS hlásky. Naopak nechali silničáři odstranit ventilátory.

Stavbyvedoucí během rekonstrukce, kdy se jezdilo vždy obousměrně jednou troubou, zatímco druhá se opravovala, ujistil, že stavebně je tunel po třinácti letech provozu v bezvadném stavu. „Provádělo se pouze pár mikroinjektáží prasklin, prořezání spár, z lícové strany se čistily povrchy od mechů a nánosů,“ řekl.

Stovka je v tunelu Valík povolena zatím jen na zkoušku. Provoz bude ŘSD nadcházející rok vyhodnocovat. Pokud se nevyskytnou problémy, mohli by to poznat i řidiči na jiných dálnicích. „Chceme postupně, po úpravách, zvyšovat rychlosti v dalších osmi dálničních tunelech, kde zatím platí osmdesátka,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Tunel Valík je v provozu od podzimu 2006. Vstoupil do provozu spolu s dálničním obchvatem Plzně – ten byl tehdy poslední chybějící částí dálnice D5. Je docela krátký, měří 380 metrů, přesto byla jeho stavba kvůli nepříznivým geologickým podmínkám pod vrchem Val náročná a stál 1,75 miliardy korun. Nynější rekonstrukce přišla na dalších 150 milionů.