České Budějovice si zatím nechají podíl v Jihočeském letišti. Chtějí však přibrzdit v dotování provozu

Události v regionech: České Budějovice mění názor na letiště (zdroj: ČT24)

Vedení Českých Budějovic po týdnu mění názor a bude dál jednat o tom, že si ponechá svých padesát procent akcií v modernizovaném Jihočeském letišti. Shodli se na tom zastupitelé města. Primátor Jiří Svoboda (ANO) přitom doteď prosazoval názor, že je lepší prodat podíl Jihočeskému kraji, který vlastní druhou polovinu akcií.

Vedle opravené přistávací a vzletové dráhy před nedávnem vyrostla moderní odbavovací hala. Teď vyčkává na ostrý provoz. Postará se o něj k tomu zřízená akciová společnost Jihočeské letiště, v níž kraj i město vlastní vždy polovinu. Právě to se mělo změnit.

V minulém týdnu magistrát oznámil, že se už dále nechce podílet na rekonstrukci a provozu letiště. Nyní mění názor, chtělo by však snížit finanční zátěž. Magistrát už do letiště investoval 200 milionů korun, příští rok má přidat dalších 70 milionů.

„Bylo by vítězstvím, kdybychom nemuseli dále přispívat, to znamená, kdyby ty činnosti napojené na provoz letiště, ať už je to cargo nebo cokoliv dalšího, dokázaly pokrýt náklady spojené provozem,“ říká primátor Svoboda.

Hlavním důvodem, proč se město plánovalo zbavit svého podílu ve společnosti, je to, že kromě podílu mu nepatří pozemky ani budovy. Z chystaného pronájmu okolních parcel, který kraj připravuje, by tak nic nezískalo. „Je nutné vědět, jestli jsou nějací strategičtí partneři, kteří přijdou s reálnou představou provozu toho letiště,“ říká k budoucnosti městského podílu zastupitel Martin Kuba (ODS).

Českobudějovické letiště má přitom velké plány: žádá o mezinárodní certifikaci, aby na něm mohla přistávat a z něj startovat i velká dopravní letadla na mezinárodních spojích.

Kraj je k případné koupi stále připraven. „Shoda panuje na tom, že Jihočeský kraj je připraven tento padesátiprocentní podíl koupit, ale samozřejmě vše je otázka nabídky a poptávky,“ uvedl náměstek hejtmanky Jihočeského kraje Josef Knot (TOP 09).