Seniorskou obálku využívají už více než dva miliony domácností, zachraňuje nejen důchodce

Kartu s informacemi o zdravotním stavu seniorů a zdravotně postižených využívají podle ministerstva sociálních věcí už víc než dva miliony domácností. Takzvané Seniorské obálky se od loňského června z Jihomoravského kraje rozšířily do celé republiky. Pomáhají hlavně zdravotníkům v případech, kde je pacient v bezvědomí nebo špatně komunikuje.

ICE karta v obálce obsahuje seznam užívaných léků, prodělané operace nebo alergie. Před několika dny pomohla třeba záchranářům na tísňové lince v Jihomoravském kraji. „Pacientka byla zcela nespolupracující a při dotazu, zda užívá nějaké léky či zda je na něco alergická, jsme obdrželi od dcery ofocenou Seniorskou obálku. Byla vzorně a zcela bezchybně vyplněna a výrazně nám urychlila konzultaci s lékařem kvůli volbě vhodného léku na utlumení bolesti,“ popsala mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

První obálky začalo ministerstvo práce a sociálních věcí šířit právě po jižní Moravě loni v červnu. Projekt vzniknul ve spolupráci s tamější záchrannou službou a za rok fungování se postupně dostal i do ostatních krajů. „Celkově je zapojeno deset krajů vlastním rozhodnutím krajského úřadu, čtyři kraje jsou zatím zapojeny prostřednictvím samotné iniciativy jejich obcí,“ uvedla národní koordinátorka Seniorské obálky Dana Žižkovská.

Celkově se podle ní jedná o 120 měst a obcí a více než dva miliony domácností, do kterých byla obálka dodána. „Číslo je ale určitě mnohem vyšší, protože obálka je volně ke stažení na webových stránkách dané obce i ministerstva,“ doplnila Žižkovská.

Obálka se sice nazývá seniorská, můžou ji ale využít i lidé s onemocněním nebo postižením. Unie neslyšících Brno vytvořila výukové video pro osoby se sluchovým postižením a zajistila přepis pokynů pro vyplnění ICE karty do Braillova písma. Zkratka ICE pochází z anglického „In case of emergency“ – v případě ohrožení. 

O Seniorskou obálku mají zájem i na Slovensku

Podobné karty se využívají i jinde ve světě, o českou verzi Seniorské obálky projevilo zájem Slovensko. „Hledali jsme, co bychom mohli ještě udělat pro obyvatele našeho města a z různých diskusí i na internetu vyplynulo právě toto téma. Hned jsme kontaktovali koordinátory projektu, abychom se dozvěděli o této úžasné věci víc,“ řekla první zástupkyně primátora města Trnava Eva Němčovská.

Trnavský kraj teď spolu s integrovaným záchranným systémem a centry pro seniory připravuje pilotní projekt. Mezi slovenské uživatele by se obálka mohla dostat na začátku ledna příštího roku.