V kauze Adama z pořadu Infiltrace policie stíhá pardubickou nemocnici i její personál

Zahájení trestního stíhání v kauze Adama z Infiltrace. Operace krčních mandlí nebyla nutná, tvrdí chlapcův otec (zdroj: ČT24)

Policie zahájila trestní stíhání pardubické nemocnice, dvou sester a lékařky v případu Adama Vyčítala, který po operaci mandlí v pardubické nemocnici v květnu 2017 silně krvácel a následně upadnul do vigilního kómatu. Své aktuální kroky zatím ovšem policisté z procesních důvodů odmítli komentovat.

Vyšetřování trvalo déle než rok. „V tuto chvíli máme potvrzenou informaci pardubické nemocnice, která už převzala sdělení o zahájení trestního stíhání. U dalších tří osob zatím nemáme informace o tom, zda byly informovány,“ vyjádřil se k případu redaktor ČT Erik Knajfl s tím, že policie nechce celou záležitost komentovat. 

„Podle našich informací by se mělo jednat o dvě zdravotní sestry pardubické nemocnice a lékařku, která už v tomto zařízení nepracuje,“ dodal Knajfl. To potvrdil i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

„Předpokládáme, že všichni pracovníci nemocnice budou plně k dispozici k vysvětlení kontrolních mechanismů a procesů uvnitř nemocnice, protože to je předmětem stíhání právnické osoby,“ řekl Netolický.

Mluvčí hradecké krajské policie Ivana Ježková řekla, že královéhradecká policie se případem začala zabývat po domluvě s pardubickými kolegy, aby se vyloučilo „možné podezření z podjatosti“. Podle informací ČTK chlapcův otec pracoval u policie v Pardubickém kraji, to ale Ježková nepotvrdila.

Advokát rodiny Mario Švehelka nevyloučil, že by se stíhání mohlo rozšířit i na další osoby. „Je to zatím procesní stav. Není vyloučeno, že do budoucna dojde ke změně okruhu obviněných,“ řekl.

Adam podstoupil na jaře 2017 běžný zákrok. Po čtyřech dnech pak začal masivně krvácet na chodbě nemocnice a na pomoc čekal třináct minut. V současnosti má chlapec poškozený mozek a skončil v bdělém kómatu. Péče o něj – léky, rehabilitace, pomůcky i samotná péče – stojí desetitisíce korun měsíčně.

Rodina podala na nemocnici několik žalob, domáhá se 22 milionů korun. Nedávno nabídla nemocnice rodině šest milionů jako zálohu na péči, která již byla vyplacena. Celkovou výši odškodnění nemocnice vyčíslila na 15,5 milionu. Kromě toho by rodina měla neomezené čerpání nákladů na péči. Nemocnice pokračuje s rodinou v jednáních o mimosoudním vyrovnání.

Události: V kauze Adama z pořadu Infiltrace policie stíhá pardubickou nemocnici i její personál (zdroj: ČT24)

Adamův otec: Operace krčních mandlí nebyla nutná

Soud už před časem nařídil, aby pardubická nemocnice vydala rodině Adama Vyčítala také kompletní zdravotní dokumentaci. Otec chlapce Jan Vyčítal  potvrdil, že už se danou dokumentaci podařilo prozkoumat, a tvrdí, že operace krčních mandlí v případě jeho syna nebyla nutná.

„Na základě toho, co jsem po konzultaci s odborníky – i s odborníky ze zahraničí – v této oblasti zjistil, dnes nepochybuji o tom, že operace krčních mandlí neměla být vůbec provedena,“ uvedl Jan Vyčítal s tím, že pokud by k operaci nedošlo, logicky by nenastalo ani následné krvácení. 

Na případ malého Adama letos upozornil dokument ČT Infiltrace Obchod se svědomím. Ten na záznamech kamery ukázal tehdejší zmatky při záchraně krvácejícího chlapce na chodbě ambulance ORL.

Po odvysílání dokumentu rezignoval náměstek léčebné péče Pardubické nemocnice Roman Michálek, který daný den sloužil jako lékař ORL. Jeho postavení mimo službu doporučil nemocnici hejtman Martin Netolický (ČSSD). 

Adamova rodina o pomoc požádala i na facebookové stránce, na zdravotní a rehabilitační péči jí přispívají lidé z celé země.