VZP přidá letos na péči dvě miliardy korun. Rozpustí na to část svých rezerv, odbory žádají víc

Události: VZP přidá letos na péči dvě miliardy korun (zdroj: ČT24)

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pošle ještě letos do zdravotnictví dvě miliardy korun navíc, v příštím roce přidá další tři miliardy. Peníze mají zaplatit více péče, dražší léky nebo podpořit péči domácí. Největší pojišťovna rozpustí část rezerv, které rostou díky dobré ekonomické situaci země a vyšším odvodům, oznámil ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Podle Kabátka má nyní VZP dostatečné rezervy pro to, aby mohla nad úhradovou vyhlášku investovat do dlouhodobě plánovaných projektů na zlepšení kvality a dostupnosti zdravotních služeb. Z nadvýběrů má teď VZP, u které je pojištěno 60 procent Čechů, k dispozici tři miliardy korun. Zhruba jedna miliarda by podle Kabátka měla jít do rezervního fondu a zbytek může pojišťovna poskytnout na zkvalitnění péče.

Původně se VZP zavázala dát na péči v letošním roce celkem 186 miliard korun. O rozdělení nově uvolněných dvou miliard má Kabátek jasno: „Zhruba 800 milionů půjde do akutní lůžkové péče, tedy do nemocnic, zhruba 120 milionů do zonace péče, tedy zajištění dostupnosti místní a časové, zhruba 900 milionů do ambulantní sféry, tedy ambulantního sektoru, primární péče a následné péče, včetně domácí.“

Celkem by tak mělo letos do zdravotnictví přitéct o 23,5 miliardy více než v roce 2018.

Peníze pomůžou oblastním i krajským nemocnicím

Uvolněné stamiliony by měly doputovat i do oblastních a okresních nemocnic. „Pokud poskytují péči účelnou a péči objednanou, tak my ji budeme hradit všechnu. Takže ano, okresní nemocnice velmi intenzivně pocítí ten dopad,“ říká ředitel VZP.

Například nemocnice v Jeseníku, Šumperku, Novém Městě na Moravě, Znojmě a v Rumburku dostanou peníze pro zajištění péče v odlehlých oblastech. Podle zástupců VZP mají vyšší úhrady zabránit v budoucnu podobným problémům, s jakými se potýkala právě nemocnice v Rumburku. Poté, co město a kraj odmítly ztráty nemocnice uhradit, by ji měla převzít společnost Krajská zdravotní, která v regionu již některé nemocnice spravuje.

MInistr rozpuštění části rezerv vítá

S rozpuštěním menší části rezerv VZP souhlasí jak ministr zdravotnictví, tak i část opozice. „Vzhledem k tomu, že nadvýběr pojistného je velmi dobrý, tak si myslím, že je namístě část těch peněz využít skutečně tak, že to bude dávat smysl,“ prohlásil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Pokud má zdravotnictví určité problémy s financováním, tak je potřeba tyto peníze uvolnit rozumně. A dát je tam, kde jsou nejvíce potřeba,“ potvrdila expertka KSČM na zdravotnictví Soňa Marková.

S plánem VZP ale nesouhlasí místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček: „Já bych velmi varoval před nějakým unáhleným utrácením peněz, které jsou v rezervních fondech, protože pro zdravotnictví zejména platí, že jakékoli množství peněz do něj nalejeme, tak je české zdravotnictví utratí.“

Naopak místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Vít Kaňkovský by uvítal rozpuštění větší částky, než VZP avizovala. „Určité rezervy jsou v pořádku, ale v tuto chvíli se hromadí ve větší míře. Šetřit by se mělo, ale ne na personálu. Nemocnicím je třeba pomoci,“ řekl s tím, že podle něj chybí peníze třeba na platy zdravotních sester v nemocnicích. 

I přes uvolnění dvou miliard má VZP letos hospodařit s mírným přebytkem.

Rezervy pojišťoven rostou

Celkem dnes má všech sedm pojišťoven na účtech rezervy 55,2 miliardy korun, z toho největší VZP víc než 32 miliard. Většinu z této částky si chce nechat na horší časy. Tedy na dobu, kdy případně vzroste nezaměstnanost nebo zpomalí růst platů.

Všechny zdravotní pojišťovny
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Před dvěma lety přitom měly pojišťovny na účtech rezervy ve výši zhruba poloviny toho co dnes – 26 miliard. Za rychlým růstem rezerv stojí nízká nezaměstnanost a rostoucí platy, z nichž lidé platí odvody. Proto příjmy pojišťoven rostly v poslední době víc než jejich výdaje: v roce 2016 vybraly 260 miliard, v příštím roce to má být o 85 miliard víc.

Příjmy zdravotních pojišťoven
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví/ČTK

Příští rok rozdělí zdravotní pojišťovny zhruba 346 miliard korun. Rozdělení částky mezi jednotlivé složky péče určí ministerstvo na podzim úhradovou vyhláškou, která vychází z dohod jejich zástupců se zdravotními pojišťovnami.

Rozpustit rezervy, nebo je schovat na horší časy?

Asociace menších nemocnic, lékařská komora a zdravotnické odbory přesto tvrdí, že je české zdravotnictví stále podfinancované. A požadují, aby pojišťovny v příštím roce rozpustily do zdravotnictví podstatně vyšší částku, než ve čtvrtek představila VZP: celkem 25 miliard. 

„Jsou to peníze, které měly zdravotní pojišťovny vydat za zdravotní péči za jednotlivé pacienty,“ argumentuje předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

To stejné si myslí i předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel: „Ty prostředky se tam vůbec neměly hromadit. Máme průběžný systém, takže na žádné horší časy.“ Také podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka by pojišťovny měly zdravotní péči financovat průběžně – jinak prý omezují dostupnost péče pro pacienty.

Ministr zdravotnictví Vojtěch nicméně již dříve uvedl, že vyšší rezervy schvaluje, protože budou potřeba v případě zhoršení ekonomiky. „Je to nesmysl vzít 25 miliard, to by vedlo ke kolapsu,“ varoval.

S ministrem souhlasí i ředitel VZP Kabátek: „To jediné, čeho by se tím dosáhlo, by byla destabilizace systému. Každý dobrý ekonom musí myslet na to, že do budoucna musí disponovat rezervou na to, aby mohl reagovat na výkyv.“ Ze svých rezerv tak do systému pošle příští rok navíc pouze ve čtvrtek avizované tři miliardy korun, konkrétní suma ale bude záležet i na dalších jednáních o úhradové vyhlášce a na stavu ekonomiky.