Za dvojitou vraždu na Písecku má jít pár na 27 a 28 let do vězení

Na sedmadvacet a osmadvacet let do vězení poslal českobudějovický krajský soud Slováky Jána Moncoľa a Michaelu Krajčovou za vraždu manželů na Písecku. Podle obžaloby odsouzení zabíjeli kvůli penězům, zavražděnému páru ukradli přibližně čtyři sta tisíc korun. Rozsudek není pravomocný.

Tragická událost se stala loni v lednu. Zavražděné manžele nalezli v jejich mobilním domě poblíž Písku. Moncoľ a Krajčová po činu uprchli do Rumunska, kde je zadržela policie a předala zpět do České republiky.

Devětadvacetiletá Krajčová a o pět let starší Moncoľ navštívili manželský pár údajně kvůli obchodu. „Jednalo se o záminku na spolupráci ohledně prodeje elektrospotřebičů,“ řekl státní zástupce Petr Cigánek.

Krajčová manžele znala, jelikož u nich v minulosti pracovala, proto se vracela do známého prostředí. Podle svědků, kteří dříve u soudu vypovídali, brali manželé Krajčovou jako dceru. Lednová návštěva se podle obžaloby změnila v roztržku.

Moncoľ a Krajčová napadli manžele nožem a bodali je do krku, týlu nebo hrudníku. Moncoľ postupně výpověď měnil. V jedné verzi například tvrdil, že s ním a Krajčovou byli v mobilním domě ještě další dva muži, kteří chtěli manžele okrást. Podle této verze si obžalovaný nepamatoval, kdo vlastně v hádce bodal.

Muž umíral několik minut. A Moncoľ s Krajčovou to věděli

Předsedkyně senátu soudu Olga Smrčková odůvodnila, proč obžalovaní dostali výjimečné tresty, následovně „U poškozeného vznikla zranění zaživa. Dobře si uvědomoval, v jaké situaci se nachází. Pociťoval extrémní strach, umíral několik minut. Všechny okolnosti naplňují znaky zvlášť trýznivého způsobu vraždy.“

„Ani jeden z obžalovaných netrpí duševní chorobou. Mohli rozpoznat nebezpečnost svého jednání,“ doplnila soudkyně. Odsouzení vrazi mají skončit na víc než čtvrt století ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Jedná se o nejvyšší tresty, které českobudějovický krajský soud uložil od prosince roku 2010, kdy poslal vraha dvou žen do vězení na doživotí. Soud navíc Moncoľovi a Krajčové nařídil, aby jako nemajetkovou újmu uhradili 4,6 milionu korun. Jedná se o peníze pro děti a příbuzné zavražděných.