Žádné dočasné vedení. Ministerstvo kultury si na svého ministra podle Babiše počká

Premiér Andrej Babiš (ANO) nepočítá s tím, že by byl někdo pověřen dočasným řízením ministerstva kultury po odvolání Antonína Staňka (ČSSD). Lidovým novinám to řekl poté, co ho ve středu prezident ujistil, že Staňka odvolá na konci července a přibližně v polovině srpna rozhodne o jeho nástupci. Chod resortu to podle Babiše neohrozí.

Dosavadní zvyklostí přitom bylo, že ministerstvo dočasně vedl premiér či předseda strany, do jejíž správy daná gesce spadá.

„O své úseky se budou starat náměstci a vše se následně vyřeší. Pokud nebude ministr cirka po dobu dvou týdnů, chod ministerstva to neohrozí. Stejně v tu dobu budou vládní prázdniny, takže vláda ani nebude zasedat,“ uvedl Babiš pro Lidové noviny. 

Opačný názor má však kandidát ČSSD na post šéfa resortu Michal Šmarda. Podle něj už jen dosavadní – osmitýdenní – otálení může negativně ovlivnit chod resortu. A to s ohledem na vyjednávání o rozpočtu na příští rok.

„Ministerstvo kultury je vnímáno jako taková popelka, jako takový ten, kdo musí nejvíc bojovat o peníze. Myslím, že se to začíná vléct příliš dlouho na to, abychom mohli říct, že to nebude mít negativní vliv,“ poznamenal Šmarda. 

Premiér se ve čtvrtek setká s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem, aby ho informoval o výsledcích svého středečního jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Poté se sejde grémium ČSSD k jednání o dalším postupu.

Nejdelší čekání na ministra

Babiš po středeční schůzce prostřednictvím Twitteru uvedl, že Zeman potvrdil odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) k 31. červenci, se jmenováním nového ministra chce ale počkat až na polovinu srpna. ČSSD prosazuje do funkce svého místopředsedu Michala Šmardu.

Předsednictvo ČSSD v polovině července podpořilo nominaci Šmardy na ministra kultury. Podle Hamáčka strana odmítá jiného kandidáta, nebude souhlasit ani s tím, že by byl řízením ministerstva dočasně pověřen jiný sociálnědemokratický ministr. Představitelé ČSSD opakovaně uvedli, že pokud by si sami nemohli rozhodovat o svých zástupcích ve vládě, ztratila by jejich účast v kabinetu smysl.

Babiš na konci května navrhl Zemanovi odvolání Staňka a jmenování Šmardy, podle ústavy prezident návrhu musí vyhovět. Zeman Šmardu opakovaně kritizoval a zpochybňoval jeho kvalifikaci pro úřad.

Situace kolem Staňka je dosud nejdéle trvajícím případem, kdy prezident odmítal vyhovět premiérovi s navrženou změnou ve vládě. Otálení s odvoláním ministra je jedním z bodů ústavní žaloby na prezidenta, kterou ve středu schválil Senát a podle které Zeman svými skutky porušuje ústavu.