Dejte řidičům víc informací, vyhnou se kolonám, apeluje Jurečka. Hlavně do nich nevjet, radí ministr

Vladimír Kremlík (za ANO) a Marian Jurečka o transformaci ŘSD a kolonách (zdroj: ČT24)

Zkracování doby výstavby českých dálnic záleží podle ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (nestr. za ANO) vedle připravovaných změn zákonů i na tom, že se Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) promění na akciovou společnost. Podle člena sněmovního Podvýboru pro dopravu Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jsou ale dva roky, o kterých v souvislosti s transformací mluví ministr, příliš dlouho. Ministerstvo by podle něj mělo i zlepšit informování řidičů o tom, kde se tvoří kolony. Zaznělo to v pořadu Události, komentáře.

Podle Mariana Jurečky by za stávajících podmínek ulevilo řidičům, kdyby včas dostávali informace o tom, že brzy mohou vjet do kolony. „Hlavní je zvyšovat řidičům komfort. Aby daleko dříve věděli, že dojíždí k čelu kolony, a aby se dal důraz na bezpečnost. U několika staveb došlo ke smrtelným úrazům proto, že řidiči nestihli brzdit nebo projeli uzavírku. Nevyužívají se moderní technologie, data z telematiky, přenosné informační tabule,“ upozornil Jurečka.

To už se ale podle ministra dopravy Kremlíka děje: „Využíváme informace z mýtného systému, z národní informační databanky. Oslovili jsme rádia, aby informovala více veřejnost. Využíváme moderní komunikační technologie, ať už Twitter, Facebook…“ 

Nakonec ale podle Kremlíka záleží na rozhodnutí řidičů. „Důležité je, aby kolony nevznikaly. Když je informace o tom, že vzniká kolona, tak do ní nevjet. Ale spousta řidičů nevěří informacím na tabulích,“ upozornil.

Ministerstvo podle něj hodlá také – spolu s investory – tlačit na zhotovitele a ŘSD, aby urychlovali výstavbu. V případě omezení na mostě na dálnici D1 nad Velkým Meziříčím se podařilo stavební práce zkrátit o 35 dní.

Dva roky na změny v ŘSD?

Nejen proto bude podle Kremlíka přínosem transformace ŘSD na akciovou společnost. S tím začne už ve středu. „Potřebujeme na ŘSD profesionální tým, potřebujeme urychlovat výstavbu a zabezpečit financování pro ŘSD. Od transformace si slibuji, že to bude jeden z nástrojů urychlení výstavby. Vedle legislativy tu musí být výkonná organizace s odborníky na svém místě, které musíme umět zaplatit,“ shrnul své plány ministr. 

Na přeměnu ŘSD si Kremlík vyhradil dva roky. To je podle Jurečky zbytečně dlouho: „Transformace byla připravena už v roce 2012. Stačí ty věci vytáhnout, aktualizovat a můžete do půl roku transformovat.“

Podle Kremlíka se ale bude čekat i na změnu příslušných zákonů. Plně funkční proto bude ŘSD coby akciová společnost právě až po dvou letech, dodal ministr.