Babiš by chtěl vedle sebe národního poradce pro bezpečnost. Aby ladil práci policie a tajných služeb

Události: Premiér mluví o zřízení pozice národního poradce pro bezpečnost (zdroj: ČT24)

Na Úřadu vlády by mohla vzniknout pozice národního poradce pro bezpečnost. Mluví o ní premiér Andrej Babiš a požadují ji i zpravodajské služby. Právě jejich činnost a práci dalších bezpečnostních složek, včetně policie, by měl nový člověk koordinovat. Konkrétnější plán nebo termín ale zatím chybí.

Vznik postu národního poradce pro bezpečnost by měl zajistit například užší spolupráci policie a Bezpečnostní informační služby (BIS) při odhalování trestné činnosti. 

„Vedou se o tom diskuse, vyšlo to od našich zpravodajských služeb, takže by to určitě bylo dobré,“ vyjádřil se k plánovanému vzniku nové pozice premiér Andrej Babiš (ANO). Konkrétní plán ale premiér zatím nemá. Stát má podle něj problém sehnat lidi i do komise, která má nad tajnými službami dohlížet.

Šéfové bezpečnostních složek přitom po vzniku postu poradce-koordinátor volají dlouhodobě. „Je potřeba tomu dát permanentní koordinaci a práci na tom legislativním rámci. Na koordinaci a na přizpůsobování procesů  reálné situaci,“ uvedl například letos v květnu ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun.

Vznik dané pozice je žádoucí také podle ředitele BIS Michala Koudelky nebo  šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Marka Šimandla. 

Vznik pozice podporuje i koaliční ČSSD

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) už Česko obdobný post v minulosti mělo. Dříve podobnými pravomocemi disponoval vedoucí Úřadu vlády nebo ministr bez portfeje. Podporu pro vznik nového postu tak  mají šéfové tajných služeb i u koaliční ČSSD.

„To je trošku můj nápad z (doby) před sedmi osmi lety, kdy jsem došel k názoru, že větší míra koordinace by byla ku prospěchu věci. Bohužel žádný premiér se s tím neztotožnil,“ poznamenal Hamáček.  

„Pokud jsou nějaké nové poznatky, tak je na ně zapotřebí reagovat poměrně rychle, protože ty informace by pak už mohly být staré,“ vyjádřil se k potřebnosti zřízení daného postu předseda bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Radek Koten (SPD). 

Opozice: Takový post už tady měl být

Opozice plán vlády vítá. Nicméně někteří její zástupci tvrdí, že takový post na Úřadu vlády už měl být. „Souhlasím, že by nějaký koordinátor měl být, otázkou je jeho postavení. Při reorganizaci úřadu vlády premiér na tento důležitý post evidentně zapomněl,“ domnívá se Pavel Žáček (ODS), místopředseda bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny.

„Bezpečnostní rada státu se schází poměrně málo. Bezpečnostní agenda je poměrně složitá a je potřeba ji řešit koordinovaně a každodenně,“ vyjádřil se Vít Rakušan (STAN), člen bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny.  

Část opozice pak také upozorňuje, že takový člověk by nebyl jen řadovým poradcem.  Případný vznik postu by proto měl projednat bezpečnostní výbor nebo celá sněmovna.