Ve dne tropy, večer v Čechách bouřky. Místy mohou být silné i s kroupami

Večer a v noci na neděli mohou Čechy zasáhnout silné bouřky s nárazy větru až 70 kilometrů za hodinu a kroupami. Může při nich napršet kolem 30 litrů vody na metr čtvereční. Odpoledne teploty v Praze, na sever od metropole a na jižní Moravě překročí tropických 31 stupňů Celsia. Výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav. Z jeho měsíčního výhledu počasí vyplývá, že v příštích čtyřech týdnech bude celkový objem srážek podprůměrný.

V sobotu do Česka proudí teplý vzduch od jihozápadu. V noci na neděli ale začne od západu postupovat studená fronta. Do Čech s sebou přinese silné bouřky, uvedli meteorologové.

Varování před nimi platí pro Prahu a Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj a pro část Vysočiny.

Podle hydrometeorologů se lokálně očekává přívalový déšť, proto se mohou rozvodnit malé toky. Nárazy větru mohou lámat větve. Nebezpečí představují také kroupy a blesky.

Výhled počasí
Zdroj: ČT24

V neděli pak má podle předpovědi přetrvávat oblačno až zataženo, na většině území s deštěm. K večeru se od západu očekává ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty dosáhnou na východě Moravy a Slezska sice až 30 stupňů Celsia, jinak ale předpověď počítá s 24 až 28 stupni. V příštím týdnu se pak bude pozvolna oteplovat.

Přelom července a srpna bude teplý a suchý

Teploty v období příštích čtyř týdnů budou podle meteorologů mírně nad dlouhodobým průměrem. Zvláště následujících 14 dní bude zřejmě tepleji než obvykle. Podle přesnější krátkodobé předpovědi může po celý příští týden rtuť dosahovat až k tropickým třicítkám a koncem týdne budou nejvyšší teploty mezi 29 až 34 stupni Celsia.

Objem srážek bude během zbytku července a první poloviny srpna naopak pod dlouhodobým průměrem. Sucho bude opět hlavně příštích 14 dní. Pokud se déšť objeví, spadne podle meteorologů často při přeháňkách a bouřkách. V objemu srážek proto budou velké lokální rozdíly. „Předpokládáme tak další postupné zhoršování parametrů sucha,“ uvedli pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu.