Okamura: Evropské volby ukázaly pevné místo SPD v české politice

Evropské volby ukázaly, že hnutí Svoboda a přímá demokracie má v české politice pevné místo a má pevné voličské jádro. Na sobotní celostátní konferenci SPD v Praze to řekl předseda hnutí Tomio Okamura. V projevu zdůraznil vlastenectví, přihlásil se například k historikovi Františku Palackému a prvnímu československému prezidentovi T. G. Masarykovi. V projevu naopak odmítl například globalizaci a evropskou integraci.

  • Opoziční hnutí SPD mění název, vypadne z něj jméno zakladatele a předsedy Tomia Okamury. Okamura řekl novinářům, že o úpravu sám požádal. Hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura bylo registrováno před čtyřmi lety. Teď se bude jmenovat Svoboda a přímá demokracie se zkratkou SPD.

„Jsme lidové hnutí, nejsme elitářský klub,“ řekl Okamura, jenž se postavil proti politické korektnosti a „diktátu menšin“ a liberalismus označil za cestu do otroctví. Volal po přeměně Evropské unie ve společenství národních států, jinak by podle něho mělo Česko z Unie odejít. „Být vlastencem vyžaduje především odvahu,“ poznamenal Okamura.

V projevu, který delegáti ocenili potleskem vstoje, také zopakoval programové cíle hnutí. Patří k nim podpora tradiční rodiny, růst nižších důchodů nebo boj s lichvou. Okamura mluvil také o ukončení dotací „solárním baronům“ nebo „politickým neziskovkám“ a o ukončení státní podpory lidem odmítajícím pracovat.

Hnutí SPD chce podle Okamury také chránit ekonomické zájmy státu, síťová odvětví musí být podle něho pod kontrolou státu nebo obcí. Stát také musí podle Okamury garantovat třeba potravinovou a energetickou bezpečnost. Okamura zároveň odmítl tržní ekonomiku ovládanou nadnárodními společnostmi. „Globální tržní ekonomika je moderní formou imperialismu a kolonialismu,“ řekl.

Ohledně aktuální vládní krize Okamura zopakoval, že by SPD preferovala konec ČSSD ve vládě: „Naše politika je stále stejná, chceme prosadit náš program,“ dodal šéf hnutí. SPD podle něho nepovažovalo a nepovažuje za vhodné vstoupit do vlády s trestně stíhaným premiérem, zároveň ale respektuje výsledek voleb.

„Navrhujeme rozumné řešení, které vede prosazování programu SPD. Na základě politického programového kompromisu vytvořit vládu odborníků, kterou by sestavil vítěz voleb, hnutí ANO,“ uvedl Okamura.

Projev Radima Fialy na konferenci SPD
Zdroj: ČT24

Svoboda a přímá demokracie získala v květnových evropských volbách dva mandáty, podle místopředsedy hnutí Radima Fialy tím splnilo úkol. SPD podle Fialy poškodila „zrada“ Lubomíra Volného, který s dalšími dvěma poslanci z hnutí odešel, jinak by SPD podle Fialy mohlo mít mandáty tři.    

Fiala mluvil také o krajských volbách příští rok. SPD bude podle něho cílit na dvoumístné výsledky a v několika krajích by hnutí mohlo být součástí jejich vedení, kde může nahradit ČSSD. 

Zeman vytkl SPD odpor k armádním misím v cizině

S předtočenou zdravicí vystoupil na konferenci i prezident Miloš Zeman. Ten uvedl, že hnutí nepokládá za extremistické, ale za radikální. A radikalismus podle něj znamená cestu ke kořenům. Radikální strany obecně podle něho představují část politického spektra. 

Z programu SPD prezident podpořil myšlenku přímé demokracie, připomněl, že byl na jejím základě zvolen. Podle Zemana by se mohli být přímo voleni také starostové, primátoři, hejtmani. Zdůraznil také, že dlouhodobě podporuje zavedení obecného referenda.

Zároveň ale prezident delegátům připomínal, že se s SPD liší v pohledu na zahraniční mise. Zeman řekl, že se nemá proti islámskému terorismu bojovat jen slovy, ale i činy, proto podporuje misi v Afghánistánu. „Přemýšlejte o tom, zda se vaše slova a vaše činy nerozcházejí,“ nabádal delegáty prezident.

Brífink SPD (zdroj: ČT24)

Celostátní konference SPD se podle stanov hnutí koná jednou ročně. Na loňské volební obhájil předseda SPD Tomio Okamura svůj mandát v čele hnutí na další tři roky. Vedle Zemana poslala zdravici na videu i šéfka francouzského Národního sdružení Marine Le Penová, osobně dorazí například europoslanec Paolo Borchia ze spřízněné italské vládní strany Liga a další zástupci frakce Evropa národů a svobody (ENF).