Okamura: Pro Babiše je kvůli jeho kauzám výhodnější zůstat premiérem. Podle Rakušana jde na Hrad s obchodem

Události, komentáře: Babiš chce zůstat premiérem za každou cenu, soudí Okamura (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude chtít udržet vládu v současném koaličním formátu, protože potřebuje zůstat premiérem. S ohledem na nevyjasněné kauzy je pro něj nejvýhodnější zůstat v čele vlády, soudí předseda SPD Tomio Okamura. Babiš jde ve čtvrtek znovu jednat s prezidentem Milošem Zemanem, který už 40 dní otálí s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Podle šéfa hnutí STAN Víta Rakušana přijde Babiš za prezidentem s nějakým výměnným obchodem.

„Myslím, že Andrej Babiš chce tu vládu udržet. Pro Andreje Babiše je jedinou variantou, aby zůstal premiérem, aby se udržel,“ uvedl Okamura v Událostech, komentářích. Kvůli tlaku a nevyjasněným kauzám je prý pro něj bezesporu nejvýhodnější, aby zůstal v nejvyšší exekutivní pozici, dodal předseda SPD.  

Podle jeho slov je ovšem snaha zůstat v čele vlády u vítěze voleb, který disponuje 78 poslaneckými mandáty, legitimní. Okamura také řekl, že nemá žádné signály, že by ČSSD opravdu vládu opustila. Sociální demokraté mohou podle něj jen doufat, že při setrvání ve vládě se to zlomí. Nebo odejít, ale v tu chvíli to pro ně podle Okamury znamená „téměř jistou politickou smrt“.

Podle Okamury prezident nepostupuje protiústavně

Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan má za to, že první schůzka v Lánech jasně ukázala, že standardní vyjednávací způsoby nefungují a obyčejně nestačí přimět prezidenta k dodržování ústavy. „Já to čtu tak, že premiér Babiš přijde s nějakým obchodem něco za něco, že přijde s nějakou nabídkou například na výměnu, nějakou vládní rošádu či s jiným jménem na ministra kultury,“ soudí Rakušan.

Zůstává ale podle něj otázkou, co by na takový postup řekli sociální demokraté a zda by to nebyl opět další úkrok do ponížení, které podle něj sociální demokraté ze strany prezidenta zažívají – už delší dobu ho prý lze pozorovat v chování ČSSD.

Sociální demokraté požadují odvolání Staňka a obsazení postu ministra kultury místopředsedou ČSSD Michalem Šmardou. Kvůli blokování této výměny zvažují odchod z kabinetu. Minulý týden se v Lánech setkali Babiš a Hamáček se Zemanem, ovšem ze setkání nevzešlo žádné vyřešení situace.

Okamura v postupu prezidenta, který využívá ústavní mantinely zeširoka, nevidí žádný protiústavní postup. Podle něj prezident jako hlava státu nemůže být figurkou vnitrostranických hádek v rozhádané vládě. Navíc o případné protiústavnosti může rozhodovat jen Ústavní soud.

Rakušan: Pokus o domluvu nevyšel, na místě je kompeteční žaloba

Podle Rakušana už je na místě jen kompetenční žaloba proto, že pokus o domluvu proběhl a nevyšel. „Pan premiér Babiš s panem Hamáčkem odešli z Lánské schůzky jako zpráskaní psi a bylo to na nich i vidět,“ prohlásil předseda STAN.

Zdůraznil, že hlava státu musí dodržovat ústavu, která byla sepsána v době, kdy se nepředpokládalo, že na Hradě bude sedět „pomstychtivý člověk, který si na sklonku své politické kariéry bude vyřizovat účty se svými starými rivaly“. „To je prostě to, co se tady děje,“ kritizuje Rakušan.

Andrej Babiš jde tedy ve čtvrtek za prezidentem znovu. Hnutí ANO preferuje pokračování koaliční spolupráce s ČSSD. Po schůzce s premiérem se prezident setká v pátek znovu i s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a ministrem kultury Antonínem Staňkem. V pondělí pak předsednictvo sociální demokracie rozhodne o tom, jestli strana vládu opustí, nebo ne. Závisí to právě na dalším postupu Miloše Zemana.