Hrdinou jen v přesile. V Praze se množí případy napadení skupinou mladíků

Události: Dětské gangy v Praze (zdroj: ČT24)

Policisté v Praze řeší rostoucí počet útoků, kterých se dopouští mladí lidé. Často napadení probíhá podle stejného scénáře: mladíci útočí ve skupině na osoby, které si vyhlédli v parku nebo na ulici. Ty potom zmlátí a okradou. Úterní případ zveřejněný policií navíc ukázal, že mladí agresoři si útoky natáčejí na mobilní telefony a videa pak zveřejňují na internetu. Někteří z nich sice ještě nejsou plnoletí, pokud je jim ale aspoň 15 let, můžou za zvlášť závažné provinění skončit za mřížemi.

Hned několik videí vzniklo v parku Lannova na Praze 1, kde první záznam zachycuje brutální útok mladistvého člena skupiny na dalšího muže. V druhém případě pak stejná skupina mladistvých pod pohrůžkou násilí a teleskopického obušku oloupila chlapce.

„Tipnul bych si, že je jim do dvacítky. V tom věku nemáte nic, čím byste se zviditelnili, než právě něco atraktivního, co přitáhne pozornost,“ soudí dětský psycholog z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Václav Mertin.

Kriminalisté tyto opakované útoky považují za velmi nebezpečné. Policie už v tomto případu zahájila úkony trestního řízení pro podezření z loupeže, vydírání, ublížení na zdraví a výtržnictví. Za to pachatelům v případě odsouzení hrozí až desetiletý trest vězení.

Skupinové útoky nejsou ojedinělé

Zhruba před měsícem zase pouliční kamery zachytily útok v Praze 7, kde muže napadl mladík ze skupiny skateboardem. Další dva se pak k útoku přidali a čtvrtý to zřejmě natočil na mobilní telefon. Policisté sice jednoho z útočníků rozeznali na záběrech z metra, dosud ho ale nedopadli.

„Jsou důležitá i samotná svědectví lidí, kteří třeba jen procházejí a zaslechnou nějaké informace. To může při vyšetřování policii značně pomoci,“ říká mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Na agresivní jednání upozornili i skateboardisté, kteří trénují v Letenském parku. Zaútočila na ně neznámá skupina a dva mladé chlapce útočníci zranili. Jeden musel být dokonce podle vyjádření na sociální síti hospitalizován.

Přitom jen tři dny před incidentem policisté dost rozsáhle kontrolovali právě mladistvé, zda nejsou pod vlivem alkoholu a drog. Ty mohou agresi podpořit, proto policisté avizují, že se podobné akce budou opakovat.