Soud v Liberci osvobodil Luďka Nečesaného. Exředitel nemocnice byl obžalován z korupce

Události v regionech: Luděk Nečesaný odešel od Krajského soudu v Liberci bez trestu (zdroj: ČT24)

Liberecký krajský soud v pondělí osvobodil bývalého ředitele nemocnice v Liberci Luďka Nečesaného, jeho manželku Šárku a zástupce zdravotnické firmy MedicCor. Obžaloba vinila Nečesaného z přijetí úplatků v celkové výši 23 milionů korun, hrozilo mu pět až dvanáct let vězení. Nečesaný od počátku jakékoliv korupční jednání odmítal. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si podal odvolání. Pro Nečasného požadoval devět let vězení a pro další dva obžalované podmíněné tresty.

„Máme za to, že státní zástupce neunesl důkazní břemeno, protože provedenými důkazy nebyla vina obžalovaných zcela jednoznačně a nepochybně prokázána,“ uvedla za senát jeho předsedkyně Eva Drahotová. Podle ní ale existuje podezření, že se mohl Nečesaný trestné činnosti dopouštět jiným způsobem. „Nicméně my jsme vázáni popisem skutku,“ dodala.

Luděk Nečesaný čelil obvinění, že dostával úplatky v letech 2009 a 2010, kdy byl ředitelem liberecké nemocnice. Čtyřem vybraným firmám podle tvrzení obžaloby umožnil s nemocnicí obchodovat, případně zajistil, aby dodávaly výrazně více zboží.

Úplatky podle spisu exředitel nemocnice neinkasoval přímo, ale přes společnost Sarmed, kterou založila jeho manželka Šárka. Přes tuto firmu poskytoval Nečesaný poradenské, konzultační a další služby. Státní zástupce Lukáš Otipka považoval spolupráci Sarmedu s nemocnicí za fiktivní.

Nečesaný: Vždy jsem jednal v zájmu liberecké nemocnice

Nečesaný od počátku kauzy odmítá, že by porušil zákon. „Čtyři roky zkaženého života,“ popsal své pocity po vynesení rozsudku. „A uvědomění, že čím bezradnější a bezzubější je obžaloba, tím více dostává obžalovaný mediální vinu,“ řekl.  

Exředitel liberecké nemocnice je přitom nadále přesvědčený o tom, že za jeho obviněním byla snaha odříznout ho od financí a zabránit mu v boji za osvobození syna Lukáše, který byl obžalován z pokusu vraždy kadeřnice v Hořicích na Jičínsku. Syn Nečesaného se osvobozujícího verdiktu dočkal také letos. Předtím ho hradecký soud dvakrát poslal ve vězení, na svobodu se pokaždé dostal díky zásahu Nejvyššího soudu.

Slova soudkyně o možném jiném protiprávním jednání v pondělí Luděk Nečesaný odmítl. „Nemám tušení, co paní soudkyně myslela,“ řekl. Tvrdí, že vždy jednal v zájmu liberecké nemocnice. „Rozhodně ne v neprospěch nemocnice a rozhodně ne účelově a ve svůj prospěch,“ dodal.

Nečesaného manželka Šárka byla obžalována z legalizace výnosů z trestné činnosti s trestní sazbou tři až osm let vězení. Ze zástupců zdravotnických firem byl mezi obžalovanými Tomáš Macháček. Za podplácení mu hrozilo rok až šest let vězení. Macháček na účet Sarmedu od jara 2009 do podzimu 2010 poslal 870 tisíc korun.

U dalších tří firem policie nezjistila konkrétní odpovědnou osobu za údajné úplatky. Obžaloba se domnívala, že Nečesaný nezákonně získal skoro 10,4 milionu korun od společnosti Medtronic Czechia, přes devět milionů z firmy B. Braun Medical a více než dva miliony od firmy NT Medica.

Zakázkami z let 2008 až 2009 v celkové hodnotě zhruba 239 milionů korun se policie zabývala na základě trestního oznámení z roku 2012. Obvinění z přijímání úplatků si Nečesaný vyslechl v červnu 2015. Spolu s ním začala policie stíhat i jeho manželku.