Příjemný víkend zkazí sucho. Hrozí požáry, zemi svlaží ojedinělé přeháňky

Studio 6: Jaké bude počasí (zdroj: ČT24)

Teploty většinou pod 30 stupni Celsia, na horách jen pod 20 stupni budou vládnout červencovému prodlouženému víkendu. Pokračuje však suché období, kvůli kterému již je v části republiky vyhlášena výstraha na zvýšené riziko požárů. Na suchou zem jen ojediněle spadne pár kapek při přeháňkách.

Docela vlahé počasí, mraky, ale nic moc z nich. Tak bude vypadat prodloužený víkend a zřejmě i celý druhý červencový týden.

V pátek vystoupají teploty na 23 až 27 stupňů Celsia, v sobotu na 24 až 28 stupňů a v neděli se zase vrátí na 23 až 27 stupňů. Trochu tepleji by mohlo být v jihovýchodní části republiky, kde by přece jenom mohly teploměry ukázat i třicítku. Na horách naopak bude kolem 20 stupňů.

Počasí 5.–12. 7.
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Noci budou o víkendu trochu teplejší než v polovině týdne. Ve středu i čtvrtek nad ránem na některých místech dokonce mrzlo, třeba na Rokytské slati na Šumavě klesla ve čtvrtek teplota 0,6 stupně pod nulu, na rašeliništi na Jizerce byly dokonce minus tři stupně Celsia. Průměrně se pak noční teploty pohybují pod deseti stupni nad nulou, v sobotu a neděli by měly vzrůst až k 15 stupňům.

Kdo se chystá na výlety, nejspíše ocení, že nepřijdou žádné velké průtrže mračen, přijdou jen ojedinělé přeháňky, v neděli dokonce i bouřky, ale jen lokální. Kromě míst, kde se vyskytnou bouřky, naprší za celý prodloužený víkend nanejvýš sedm milimetrů, leckde ale nespadne vůbec nic. Nic na tom nezmění fakt, že nebude zcela jasno jako v posledních dnech. „Většinou bude polojasno, bude se o něco častěji vytvářet kupovitá oblačnost a na severu a severovýchodě může být až oblačno,“ shrnul meteorolog Pavel Borovička.

Srážky 4.–7. 7.
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Smůlu mají ti, kteří plánovali táborák nebo smaženici v přírodě. Od pátečního dopoledne platí již pro celou republiku až do odvolání varování kvůli riziku požárů. „Na území ČR bude počasí beze srážek nebo jen lokálně slabé srážky. V jeho důsledku se bude nebezpečí vzniku požárů územně rozšiřovat a zvyšovat,“ uvedli meteorologové.

Doporučení ČHMÚ, aby lidé nerozdělávali ohně, nepálili trávu nebo nepoužívali přenosné vařiče, je na mnoha místech přetaveno do oficiálních zákazů. Například nesmějí v místech, kde výstraha platí, o svátcích vyjet ani historické vlaky s parními lokomotivami, ale zakázáno je i rozdělávání ohňů nebo třeba vystřelování ohňostrojů.