Schůzka prezidenta s premiérem a vicepremiérem se kvůli summitu znovu odkládá. Sejdou se asi ve čtvrtek

Události: Schůzka v Lánech se odkládá (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) přijede spolu s vicepremiérem Janem Hamáčkem za prezidentem Milošem Zemanem do Lán pravděpodobně až ve čtvrtek. Schůzka, která by mohla určit osud vlády, se opět odkládá kvůli summitu Evropské unie, který stále neskončil. Původně se měl premiér s prezidentem a také předsedou ČSSD Hamáčkem sejít již v úterý odpoledne.

Lánská schůzka, o kterou premiér požádal kvůli sporu o odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), se měla původně uskutečnit v úterý v pět hodin odpoledne, poté ji kvůli průtahům evropského summitu účastníci odložili na osmou večer. Nakonec se ale v úterý vůbec nesejdou. Prezidentův mluvčí informoval o odkladu schůzky, nejspíše o další dva dny. „Uskuteční se pravděpodobně ve čtvrtek,“ uvedl.

„Ano, teď můžu potvrdit, že musím v Bruselu zůstat, protože hlasování se odložilo kvůli jedné členské zemi. Požádal jsem prezidenta o náhradní termín,“ napsal České tiskové kanceláři Babiš. Jan Hamáček, který se má schůzky také zúčastnit, má pro její další odklad pochopení. Protahování evropského summitu je podle něj objektivním důvodem pro změnu termínu.

Koaliční ČSSD požaduje výměnu svého ministra kultury Antonína Staňka. Ten podal demisi, a když ji prezident Zeman nepřijal, navrhl Andrej Babiš Staňkovo odvolání a jmenování místopředsedy ČSSD Michala Šmardy na jeho místo. K tomu dosud nedošlo.

Poté, co Zeman téměř po měsíci čekání dal najevo, že Staňka neodvolá, začali sociální demokraté hovořit o ústavní krizi. Premiér sice odmítl podat na hlavu státu kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, slíbil ale, že se na jednání s Milošem Zemanem zasadí, aby k ministerské výměně došlo. V neděli v Otázkách Václava Moravce Babiš uvedl, že doufá, že prezidenta přemluví. Kdyby se tak nestalo a ČSSD odešla z vlády, domnívá se, že by následovaly předčasné volby.