Komentátor Eichler: Úterní schůzka je Zemanovým ústupkem Hamáčkovi, chtěl jednat až 12. července

Eichler: Zeman Hamáčkovi ustoupil (zdroj: ČT24)

Politologové se shodují, že úterní schůzka prezidenta Miloše Zemana s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a vicepremiérem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem v Lánech je spíše odklad řešení problému. Politici se budou zabývat výměnou ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), kterého chce odvolat ČSSD a jehož odchod prezident odmítá. Podle komentátora Patricha Eichlera je nicméně schůzka Zemanovým ústupkem Hamáčkovi, protože původně se prezident chtěl věcí zabývat až 12. července.

„Jan Hamáček se snaží nevést střet s prezidentem konfliktně, snaží se co nejmírněji bojovat za to, aby mohl v koalici uplatňovat to, co má, a sice rozhodovat o tom, kdo bude ministrem za sociální demokracii,“ popsal situaci Patrik Eichler z Masarykovy demokratické akademie blízké ČSSD.

Eichler akcentoval, že se Hamáčkovi podařilo, že se Zeman bude věcí zabývat dříve než 12. července, na kdy pozval šéfa ČSSD a současného i navrhovaného ministra kultury s deklarovanou ambicí je vzájemně usmířit.

Kdo pozoruje Miloše Zemana, ví, že ustoupí před tlakem, který na něj Jan Hamáček s Andrejem Babišem mohou vyvinout.
Patrik Eichler
komentátor

„Vidíme, že ve chvíli, kdy Hamáček vystoupí s radikální pozicí a zatlačí na prezidenta, tak Zeman ustoupí, ať už přímo jemu, nebo zprostředkovaně nátlaku Andreje Babiše, a je ochoten všechny důležité aktéry přijmout o dva týdny dříve, než původně plánoval,“ upozornil Eichler.

Politolog Kopeček: Věc se potáhne

Babiš po jednání s Hamáčkem uvedl, že chce pat kolem změny na ministerstvu kultury vyřešit jednáním, nikoli kompetenční žalobou. „Nezdá se mi pravděpodobné, že by Babiš dokázal 2. července Zemana přesvědčit, aby Staňka odvolal. Spíš to vypadá, že se celá věc opět nějakou dobu potáhne. Postoj sociální demokracie i premiéra v zásadě vyzněl, že počkáme, třeba se pan prezident rozmyslí,“ myslí si Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně.

„Z důvodu problémů, jako jsou Čapí hnízdo, evropské audity nebo demonstrace, je Babišovo politické postavení poměrně slabé, a je zjevné, že prezidenta nutně potřebuje jako oporu. Jít s prezidentem do konfliktu a podat kompetenční žalobu kvůli Staňkovi proto Babiš za žádnou cenu nechce,“ doplnil Kopeček.

Hraje se o ponížení ČSSD, myslí si politolog Mlejnek

Podle některých politologů je Zeman v pozici toho, kdo může určovat, jak se situací naloží. „Buď couvne Zeman a Staňka odvolá, nebo ČSSD, čímž se ale ztrapní a dovolí Zemanovi, aby si s ní nadále dělal, co chce. Respektive ČSSD může odejít z vlády, tím ale do vládní sestavy, alespoň v podpůrné formě, pustí Okamurovu SPD,“ zauvažoval Josef Mlejnek z katedry politologie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

„Je docela možné, že právě o to Zemanovi v této hře jde. Popřípadě mu jde o to, aby právě ČSSD ještě více ponížil, a tím, že Staněk zůstane, si vytvořil dalšího hradního ministra,“ dodal Mlejnek. Podle Eichlera je však patrné, že Babiš nechce dopustit, aby ČSSD z vlády odešla.

Babiš nemá důvod se Zemanem bojovat, říká Mrklas

Podle Ladislava Mrklase z CEVRO Institutu v Praze Babiš nemá nejmenší motivaci jakkoli bojovat s prezidentem, protože by tím nesledoval žádné vlastní zájmy. „ČSSD není v pozici, že by si mohla příliš dupnout. Její manévrovací prostor je však velmi úzký. Navíc během dvou dní opět částečně mění svou politiku vůči vládě s Babišem. Její srozumitelnost pro voliče tak opět klesá,“ poznamenal.

Jelínek: Mnoho členů ČSSD se cítí být ponižováno (zdroj: ČT24)

„Pro sociální demokraty by bylo příjemnější, kdyby vláda skončila na politickém souboji, o sociální politiku, o daňovou politiku, o státní rozpočet, ale ne o odvolání ministra, jehož jméno nikdo nezná, a jmenování nového ministra, kterého taky nikdo nezná. Navíc jde o rezort, který často bývá opomíjený,“ glosoval politický analytik Lukáš Jelínek.

„Tlak z regionálních organizací začíná být velmi silný. Mnoho členů ČSSD se cítí být dlouhodobě ponižováno Andrejem Babišem. Nyní zažívá ponížení, a ne poprvé, od prezidenta Zemana. Když si strana nemůže ani vybrat, kdo bude jejím ministrem zahraničních věcí a později kultury, svědčí to o tom, že by byla vnímána jako strana nesamostatná a zbytečná,“ dodal Jelínek.

Připomíná to chování mocnáře, který si může dovolit – minimálně občas – nerespektovat ústavu a nic mu za to nehrozí, protože vláda i premiér jsou slabí političtí hráči. Těžko brát ČSSD a hlavně jejího předsedu jako někoho, kdo ještě vzbuzuje nějaký politický respekt.
Lubomír Kopeček
politolog

Sociální demokracie požaduje, aby v čele ministerstva kultury skončil Staněk a nahradil jej místopředseda ČSSD Michal Šmarda. Původně chtěla mít problém vyřešen do neděle 30. června, nyní ale počká na výsledek úterní schůzky.

Zeman dal ale ve čtvrtek najevo, že situaci urychleně řešit nebude. Zdůraznil, že ústava nestanovuje lhůtu, kdy má ministra odvolat. Hamáček ve čtvrtek po schůzce se Zemanem a po jednání vedení sociální demokracie řekl, že se Česká republika dostala na hranu ústavní krize.