Studie: Za čtvrt století klesly v Česku emise skleníkových plynů. Tropických dní je dvojnásobek

CENIA představuje publikaci Čtvrtstoletí životního prostředí (zdroj: ČT24)

Za čtvrtstoletí existence Česka poklesly na území republiky emise skleníkových plynů o 22 procent, i přesto je stále ČR na relativně vysokých hodnotách. Zrecyklováno je téměř 80 procent odpadů a počet skládek se snížil zhruba na třetinu. Vyplývá to z publikace Čtvrtstoletí životního prostředí, kterou vytvořila Česká informační agentura životního prostředí CENIA.

„Z hlediska emisní intenzity je ČR stále hodně nadprůměrná. Takže trend za posledních 25 let je dobrý, ale stavové hodnoty mají stále co řešit,“ uvedl ředitel České informační agentury životního prostředí Miroslav Havránek.

Proměna emisí v Česku za čtvrt století
Zdroj: ČT24/CENIA

Emise se od roku 1993 snížily o 22 procent. Jedním z hlavních zdrojů znečišťujících látek je vytápění domácností. Ročně například vyprodukují zhruba 555 kilotun oxidu uhelnatého, který ke znečištění ovzduší přispívá z 68 procent.

Roste počet tropických dní

Každých deset let pak stoupá v Česku teplota o 0,3 stupně Celsia. „Takové zvýšení sice člověk nepozná, ale pro přírodu to může být problém,“ řekl Miroslav Havránek. Zdvojnásobil se roční počet tropických dní, kdy teplota stoupá nad 30 stupňů Celsia, na dvanáct. V roce 2017 ale přesáhl i jeden měsíc.

Proměna paliv, kterými se v Česku topí
Zdroj: ČT24/CENIA

Jako pozitivní hodnotí Havránek sníženou spotřebu vody o téměř 20 procent. V roce 1993 činila spotřeba 104,4 litru na osobu denně, dnes je to 88,7 litru. Daří se také snižovat odběry vody z povrchových i podzemních zdrojů.

Města expandují, krajiny ubývá

Zastavěná plocha se zvětšila o 26 500 hektarů, v roce 2017 meziročně o 886 hektarů, na úkor zemědělské půdy. „Města tedy zabírají čím dál více území. Městská populace je extrémně zatížena hlukovým znečištěním, které roste,“ řekl Havránek. V obydlených oblastech se ale zlepšilo nakládání s odpady.

V roce 2002 se objevily kontejnery na plast, papír a sklo, dnes jsou rozšířeny o kov, elektroodpad a textil. Podle studie určuje míru recyklace vzdálenost bydliště od kontejnerů na třídění. Čím je vzdálenost kratší, tím se recyklace zvyšuje. Z poloviny odpadů, které byly zrecyklovány v roce 2002, se to dnes daří až u 80 procent. Do nakládání s odpady bylo od roku 1993 investováno 84 miliard korun. Peníze šly na svoz, přepravu, skladování, třídění a úpravu odpadů.

Ačkoliv se moc nesnížila těžební plocha, o pouhých 104 hektarů, vzrostla rekultivovaná plocha na 10 476 hektarů. Do rekultivace bylo investováno zhruba 28 miliard korun. O moc se nezměnily ani monokulturní porosty lesů, hlavně smrku. Toho v lesích ubyla jen čtyři procenta.

Na publikaci spolupracovalo devět autorů a 36 institucí. Vznikla na základě studií a dat například Českého statistického úřadu, ministerstva zemědělství, Českého plynárenského svazu, ministerstva průmyslu a obchodu a dalších.