Anonym hrozil na Facebooku střelbou v pražské škole. Hrozí mu vězení i vymáhání nákladů

Události ČT: Anonym hrozil na Facebooku střelbou v pražské škole (zdroj: ČT24)

Policie zaznamenala na sociální síti Facebook výhrůžku střelbou na neurčené škole v Praze. U škol proto posilovala hlídky a informovala o situaci jejich vedení. V případu bylo zahájeno trestní řízení kvůli šíření poplašné zprávy, za což hrozí dva roky vězení. Vše se stalo dva týdny poté, co podobnou výhrůžku napsal na Twitter šestnáctiletý mladík. Policie ho několik hodin po zveřejnění hrozby zadržela.

Protože anonym nespecifikoval, o jakou školu v Praze se jedná, musela policie v pondělí oslovit všechny. Bezpečnostní opatření skončila po 16. hodině, tedy v době, kdy v budovách už nikdo nebyl.

„Jelikož se výhrůžka vztahovala ke konkrétnímu času a ten již uplynul, byla opatření v okolí pražských škol ukončena,“ uvedli odpoledne policisté na Twitteru. Zda budou v hlídkách u škol pokračovat i v dalších dnech, zatím jasné není.

Případ vyšetřují kriminalisté ze středních Čech. „Oznámení učinil občan na územní odbor Praha-venkov JIH, to znamená na středočeskou polici,“ vysvětlila místní příslušnost mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková. Oznámení bylo podle ní podáno osobně na služebně.

Výhrůžka se v jedné z diskusních skupin na Facebooku objevila v neděli, policie o ní na svém twitterovém účtu informovala v pondělí po půlnoci. Jaké metody při vyhodnocování závažnosti takových příspěvků používá, odhalit neche. „Používáme určité algoritmy. Co se týká našeho útvaru, tak v obecné rovině měsíčně vyhodnocujeme stovky zpráv,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Náklady v řádech stovek tisíc

„Je to věc, která policii stojí velké peníze, ale i školy, protože musí dělat bezpečnostní opatření, není to legrace a člověk, který něco takového udělá, ačkoliv pak bude tvrdit, že to byl žert, bude čelit příslušným následkům,“ varoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Kromě trestního stíhání hrozí dotyčnému, že po něm bude policie požadovat uhrazení nákladů spojených s opatřeními. „Rozhodně se pohybujeme v desítkách, nebo spíše stovkách tisíc korun,“ dodal Hamáček.

Střelbou na školách vyhrožoval před 14 dny i šestnáctiletý mladík. Během několika hodin byl dopaden. Nyní je podezřelý z přečinu nebezpečné vyhrožování. S ohledem na jeho věk mu hrozí poloviční trestní sazba, tedy trest odnětí svobody až na půl roku, případně zákaz činnosti. Kromě trestněprávní roviny je v tomto případě ale i reálná možnost vymáhat po podezřelém způsobené škody.

Za dostatečné zabezpečení škol je odpovědný v první řadě jejich zřizovatel a situace se na jednotlivých školách může lišit, uvedlo ministerstvo školství. Úřad již dříve vypsal na podporu zabezpečení škol a školských zařízení dva dotační programy celkem za 26 milionů korun. Peníze ministerstvo rozdělilo 364 školám.