Bolest, průjem i alergie. Lékárničku se vyplatí před dovolenou zkontrolovat a doplnit

Studio 6: Co s sebou na cesty do lékárničky (zdroj: ČT24)

Před odjezdem na dovolenou je vhodné pomyslet i na to, že se může leccos zvrtnout – třeba kotník nebo se zanítit krk či oko. Turisté by proto neměli zapomenout vzít si příruční lékárničku, ve které by neměly chybět léky proti bolesti nebo alergii. A kdo bere pravidelně léky na předpis, měl by si jich vzít raději více, než je potřeba.

Léky proti bolestem a teplotě a proti zažívacím potížím jsou naprostými základy cestovní lékárničky. Na nich by ale mělo stát ještě leccos dalšího. Kdo se chystá na aktivní dovolenou, měl by přibalit náplasti a obinadla a bez ohledu na destinaci je třeba připravit se na možnou alergickou reakci.

„Vždy je dobré mít s sebou antihistaminikum, protože alergie nás mohou potkat kdykoli kdekoli. Může to být štípnutí vosy, včely, případně nás může žahnout medúza,“ upozornila lékárnice a mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová.

Na cestu je vhodné přibalit i teploměr. Ten poslouží i jako návod k tomu, zda si vzít lék na snížení teploty. „Do 37,5 stupně Celsia teplota naopak aktivuje náš imunitní systém, a kdybychom ji tlumili, zastavili bychom naši vlastní imunitní reakci. Teploměr se špatně shání, většinou ho potřebujeme večer, v noci nebo o víkendu,“ varovala lékárnice.

Co mít v cestovní lékárničce
Zdroj: ČT24

Kdo cestuje s dětmi, případně je samotné posílá třeba k babičce, měl by vzít v úvahu, že se léky pro děti od léků pro dospělé často liší. K moři je potom potřeba dětem přibalit opalovací krém s ochranným faktorem 50, i když dospělým může stačit slabší.

Kdo má lékárničku vždy zabalenou, měl by ji před cestou i tak zkontrolovat. Prošlé léky totiž příliš nepomohou. „Doba expirace je základním principem, který musíme zohlednit, když prohlížíme lékárničku. Jakmile je lék prošlý, není vhodné ho používat. Dále není vhodné používat léky, které mají změněný vzhled. Třeba rozpadlé tablety nebo tablety, které jsou s flíčky, popřípadě roztoky, které jsou zakalené,“ shrnula Michaela Bažantová.

Dodala, že se dobou expirace nelze řídit u očních kapek nebo mastí, které už byly otevřené. „Aby byla zachována sterilita, mají po otevření balení expiraci zkrácenou třeba na čtyři týdny,“ podotkla.

Konečně ten, kdo má předepsané chronické léky, které musí užívat pravidelně, nejenže si je nesmí zapomenout, ale měl by si jich raději vzít více, než je potřeba. „Nikdy nevíme, zda nám neodloží let, nestane se přírodní katastrofa, která nám prodlouží pobyt,“ varovala lékárnice.