Prezident už by neměl dál otálet s výměnou ministra kultury, shodli se Bartoš s Filipem

Ivan Bartoš a Vojtěch Filip hosty Otázek Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman by už neměl protahovat výměnu ministra kultury, shodli se v Otázkách Václava Moravce předsedové Pirátů Ivan Bartoš a komunistů Vojtěch Filip. Případ je podle nich ukázkou toho, že v personálních otázkách je díky větším politickým zkušenostem Zeman silnější než premiér Andrej Babiš (ANO). Prezident se příští týden sejde s kandidátem ČSSD Michalem Šmardou.

Prezident nejprve odmítl přijmout demisi ministra kultury Antonína Staňka, premiér Babiš pak proto na žádost ČSSD navrhl Staňkovo odvolání, čemuž už prezident podle ústavy vyhovět musí. Nemá ale žádnou časovou lhůtu. Podle Vojtěcha Filipa jsou současné tři týdny ještě přijatelné. 

 Pokud Zeman neodvolá Staňka ani po jednání se Šmardou, bude ho k tomu Filip nabádat. „Já to považuji za špatné, když se to neděje podle ústavních pravidel, a tady už jsem ochoten to říct i panu prezidentovi Zemanovi rovnou,“ uvedl Vojtěch Filip. Zároveň se ministra Staňka zastal, protože podle něj napravoval „hrůzy, které na ministerstvu zanechal ministr (Daniel) Herman (KDU-ČSL)“.

Ivan Bartoš kritizoval prezidentovo nakládání s ústavou obecně, to podle něj dále podporuje obecně nízkou politickou kulturu a úctu k duchu zákonů. Babišovu vládu pak prý provází vytrvalá personální krize: „Nejenže odcházejí špatní lidé, ale nepřicházejí výrazně lepší,“ postěžoval si. 

S Filipem se Bartoš shodl na tom, že je Miloš Zeman silnější politik než premiér. „Babiš není slabý premiér, jenom je Miloš Zeman silnější politik s vyšší politickou zkušeností,“ podotkl šéf komunistů.

Podle Bartoše je Zeman rozhodně zkušenostmi, kontakty a způsobem vedení politiky silnější než Babiš a v tandemu těchto dvou politiků často hraje první housle. „Dokáže si povodit premiéra,“ řekl Bartoš. Babiš podle něj vychází Zemanovi vstříc třeba v otázkách personálií, podpora je ale vzájemná. 

Šéf Pirátů by v rolích ministrů rád viděl někoho s kompetencí v resortu a zároveň s politickou silou opřenou o nějaké stranické struktury nebo volby. Místo toho přicházejí lidé, které charakterizoval jako úředníky z nižších pater úřadů spojené pracovní historií s Babišem, například ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Vadí mu také osoba předsedy vlády: „Za nás jezdí vyjednávat premiér, který je ve střetu zájmů, který nadává Evropské komisi.“ Piráti proto budou ve středu hlasovat pro návrh na vyslovení nedůvěry vládě.

Naopak komunisté návrh nepodpoří. Podle Filipa totiž nevidí žádný návrh opozice na uspořádání výhodnější pro občany. Vláda také plní podmínky tolerance, které si KSČM vytkla. Byl by prý ochotný jednat jen o předčasných volbách.  

Bartoš kritizoval, že bude mít ministr zásadní vliv na výběr státních zástupců

Bartoš také v Otázkách kritizoval parametry novely zákona o státním zastupitelství, kterou představila ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Podle něj bude mít ministerstvo zásadní vliv při výběru vedoucích státních zástupců – podle návrhu Benešové totiž resort bude mít ve jmenovací komisi minimálně tři členy z pěti. Předchůdce Benešové ve funkci Jan Kněžínek přitom navrhoval jen dva zástupce resortu.  

Šéf Pirátů se pozastavil i nad časovými okolnostmi Kněžínkova odchodu. Ten nastal v době, kdy pracoval na reformě justice a kdy policie uzavřela a státním zástupcům předala kauzu Čapí hnízdo, v níž je premiér obviněný z padesátimilionového dotačního podvodu.

Filipovi změna parametrů zákona o státním zastupitelství nevadí. Argumentuje tím, že žijeme v parlamentní demokracii a parlament jako suverén by měl dohlížet na práci státních zástupců. To nemůže dělat přímo, ale pouze přes ministra spravedlnosti, který tak nese za činnost zastupitelství politickou zodpovědnost. Proto je podle něj v pořádku, když bude mít silnější vliv na jejich výběr.

Fakt, že Kněžínek navrhoval v komisi slabší roli pro svůj resort, komentoval lakonicky: „Protože se státních zástupců bál.“ Benešovou naopak považuje za důvěryhodnou odbornici a váží si její dosavadní práce.