Omezené tarify na neomezená data jsou pořád posun,říká expert Malý. Politici prý pomohli, ale „neukuchtili to"

Malý: Neomezená data mají své „ale“, i tak je to posun (zdroj: ČT24)

V Česku dosud žádný mobilní operátor nenabízel tarif s neomezenými mobilními daty. V pondělí však představil svou nabídku T-Mobile a od čtvrka začínají platit nové tarify Vodafone. A i když mají nabídky obou operátorů omezení, jde podle bývalého člena rady Českého telekomunikačního úřadu Ondřeje Malého o významný posun. Pomohl tomu i politický tlak, i když v menší míře, než to prezentoval premiér Andrej Babiš (ANO), uvedl Malý v pořadu Události, komentáře.

Nabídka T-Mobile platí jen pro rezidentní zákazníky s hlasovým tarifem, kteří mají buď určitý datový limit, nebo předplacenou hlasovou kartu Twist s aktivním datovým měsíčním nebo ročním balíčkem. Vodafone svoje neomezená data podmínil objednáním pevného připojení Na doma a pořízením služby nejméně pro dva členy domácnosti.

Přesto hodnotí jejich kroky Malý jako výrazný posun. „Je to úplná změna toho, jak jsou mobilní data v Česku nabízena. Připojujeme se tím k zemím, kde už operátor podobný tarif nabízí, i když v řadě z nich je to drahé. V mnoha zemích je tarif nějak omezený,“ upozornil Malý s tím, že nabídka Vodafone se svými podmínkami se tak blíží tomu, co operátoři poskytují v zahraničí. 

„Přesto je to změna oproti stavu, kdy tady nic takového nebylo. V Česku nebyl ani jeden tarif, kdy by si mohl zákazník za jakoukoliv cenu koupit neomezené připojení k internetu,“ zdůraznil Malý.

Mobilní data v Evropě
Zdroj: ČT24

V evropském i celosvětovém srovnání patří Česko mezi země, kde byly datové tarify dosud velmi omezené. Česko na tom bylo hned po Řecku a Maďarsku nejhůř v Evropě. Za 750 až 800 korun nabízeli dosud všichni tři hlavní operátoři od tří do pěti gigabajtů dat.

Politický tlak pomohl, Babiš to ale „neukuchtil“

Podle Malého se na nejnovější nabídce operátorů podepsal tlak vyvíjený zákazníky, Českým telekomunikačním úřadem i politiky. Premiér Babiš se k nabídce přihlásil už v pondělí; operátoři to odmítli.

„Myslím, že pravda je na obou stranách. Je asi jasné, že se premiér nesešel s operátory, aby ukuchtili nějaké nabídky, ani nezavolal Angele Merkelové, aby jako jedna z akcionářek řekla T-Mobile, jak má dělat svou prázdninovou kampaň. Ale byl tu tlak z mnoha stran a ten měl vliv,“ zhodnotil bývalý člen rady ČTÚ Malý.

Malý očekává, že do boje o zákazníky promluví ještě O2

Z trojice operátorů v Česku zatím svoji nabídku neomezených dat nenabídl O2. „Ten do toho ještě určitě promluví. Vzhledem k tomu, že je O2 velký operátor v oblasti pevného připojení k internetu, tak myslím, že tam na to bude nějaká vazba. Ale oproti Vodafone, který musí pro pevné připojení získat nové zákazníky, a to může být složité, protože jich moc nemá, O2 může konvertovat ty, které už má,“ dodal Malý.

Sama společnost O2 potvrdila, že na nabídku neomezených tarifů rovněž zareaguje. „Plánujeme brzy představit revoluční nabídku mobilních tarifů, které budou mnohem lépe zohledňovat datové potřeby zákazníků,“ uvedla ve středu mluvčí Lucie Jungmannová.