Hamáček: Pokud bude zvolen Semín do Rady ČTK, nemá smysl pokračovat v koalici

Události: Obsazení Rady ČTK vyvolalo napětí v koalici (zdroj: ČT24)

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček pro ČT uvedl, že zvolení kandidáta hnutí Svoboda a přímá demokracie Michala Semína do Rady České tiskové kanceláře by byl obrovský koaliční problém. Pokud by ke zvolení došlo, nemá podle něj smysl v koalici pokračovat. Podle premiéra Andreje Babiše hnutí ANO Semína do Rady ČTK nevolilo a volit nebude.

Pro sociální demokracii by bylo nepřijatelné zvolení Semína do Rady ČTK hlasy hnutí ANO, varoval předseda strany Jan Hamáček. Ministr vnitra v pondělí při příchodu na jednání vlády prohlásil, že pokud by si koaliční partneři nemohli věřit v takto zásadních hlasováních, nemělo by smysl ve vládní spolupráci pokračovat.

Hlasování ve sněmovně budou předmětem úterní koaliční rady. „Musíme si dořešit debatu z minulého týdne, kdy jsme se hlavně věnovali fungování v Poslanecké sněmovně, abychom se vzájemně nepřekvapovali,“ uvedl Hamáček. Dodal, že podpora kandidátů SPD ze strany ANO v některých personálních otázkách je pro ČSSD nepřijatelná.

„Pan Semín je pro nás nepřijatelný. To by znamenalo, že ta důvěra prostě nefunguje. Pokud bychom si nebyli schopni věřit v takto základních věcech, pak nemá smysl v tom pokračovat,“ doplnil Hamáček. Sněmovna by mohla o doplnění Rady ČTK rozhodnout už ve středu. 

Babiš: Je to nesmysl, hnutí ANO Semína nevolilo a volit nebude

Podle premiéra Babiše ale hnutí ANO kandidáta SPD Semína do Rady ČTK nevolilo a volit nebude. Předseda vlády v textové zprávě zaslané ČTK označil informaci o podpoře Semína ze strany jeho hnutí za nesmysl. Babiš dodal, že nechápe, proč o tom předseda ČSSD a vicepremiér Hamáček hovoří. „Je to nesmysl. Hnutí ANO pana Semína nevolilo a nebude volit. Nechápu, proč to pan Hamáček říká,“ uvedl Babiš.

Jan Hamáček, Andrej Babiš, Jaroslav Faltýnek, Mikuláš Ferjenčík a Tomio Okamura k volbě do Rady ČTK (zdroj: ČT24)

Koaličnímu partnerovi Babiš vyčítá výhrůžky odchodem ze společné vlády. „Já moc nechápu, proč mi pan Hamáček a celá ČSSD pořád vyhrožují tím, že odejdou. Jestli chtějí, můžou to udělat kdykoliv,“ konstatoval.

Předseda vlády dále uvedl, že Semína dosud neznal. „Ale šéf našeho poslaneckého klubu pan (Jaroslav) Faltýnek mě o víkendu o všem informoval. A to včetně toho, že hnutí ANO nemělo žádný pokyn ho volit a nebude ho volit ani teď. Přesto se o tom budu chtít s našimi poslanci ještě pobavit na klubu,“ dodal premiér.

„Je to tajná volba a naši poslanci nemají závazné hlasování,“ komentoval situaci předseda sněmovního klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Minulý týden uvedl, že ANO usiluje o zvolení svého kandidáta Davida Soukupa.

„To, že může zaznít názor z vedení klubu, že je lépe podpořit kandidáty SPD a ANO, a ne Pirátů a ODS, mám pocit, že v poslední volbě to tak bylo, to nevylučuji, ale je na každém poslanci, jak se zachová,“ připustil Faltýnek. 

Volba je sice tajná, ale lze spočítat, kdo jak volil, říká Maláčová

Místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce Jana Maláčová uvedla, že volba radních ČTK je symbolem aktuálních vztahů v koalici. „Můžu říct, že volba pana Semína by byla poslední kapka. Pan Semín by neměl být členem Rady ČTK, osobnost jeho formátu v tak důležitém orgánu nemá co dělat,“ řekla.

S argumentací tajnou volbou Maláčová nesouhlasí. „Sice je tajná, ale jednoduchým propočtem hlasů lze dospět k tomu, kdo jak volil,“ podotkla.

Proti volbě činovníka spolku Akce D.O.S.T Semína se postavila například Federace židovských obcí. Semín podle ní vystupuje antijudaisticky a dohled nad veřejnoprávní tiskovou agenturou by neměl být svěřován lidem s fundamentalistickým viděním světa.

Místopředsedkyně opozičních Pirátů Olga Richterová poukazovala na některé Semínovy texty a v souvislosti s nimi ho nařkla ze šíření nenávisti.

Naopak předseda SPD Tomio Okamura svého kandidáta hájí. „Samozřejmě si přeji, aby náš kandidát byl zvolen, protože si myslím, že je velmi kvalitní, s velmi kvalitním profesním životem,“ uvedl Okamura. 

Semín kritiku odmítá

Michal Semín obvinění, že je antisemitou nebo že šíří nenávist, odmítá. Uvedl, že z teologického hlediska je kritický k nekatolickým náboženstvím, ale je stoupencem náboženské snášenlivosti.

Odmítavý postoj ČSSD ke své kandidatuře považuje za záminku. „Vždyť je to přeci naprosto absurdní, aby padala vláda kvůli obsazení jedné z mediálních rad v této zemi. Jestli pan Hamáček není spokojen s koaličním vládnutím, tak ať si najde jinou záminku,“ prohlásil.

Michal Semín
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Semín dlouhodobě vystupuje jako stoupenec katolického tradicionalismu. Je odpůrcem interrupcí, homosexuálních svazků nebo feminismu, vymezuje se také proti ekumenické spolupráci křesťanských církví i proti společným modlitbám s nekřesťanskými náboženstvími.

Patří mezi přispěvatele časopisu Te Deum, který se označuje za katolický dvouměsíčník, nemá ale církevní schválení a nesmí se nabízet na farách a v kostelích. Publikuje také na serveru Protiproud Petra Hájka.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura Semína označil za stoupence konspiračních teorií. Semín v minulosti zpochybňoval okolnosti teroristických útoků na New York a Washington z 11. září 2001 a vyjadřoval přesvědčení, že se na organizaci činu, který spáchali členové teroristické sítě al-Káida, podílela i část amerických elit.

Sněmovna v prvním kole nezvolila nikoho ze čtyř kandidátů

Sněmovna začátkem června v prvním kole tajné volby nezvolila nikoho ze čtyř kandidátů na dvě místa v Radě ČTK, která se uvolní 20. června. Nejvíce hlasů získal Michal Semín navržený SPD. Do druhého kola spolu s ním postoupili nominanti ANO David Soukup, ODS Tomáš Mrázek a Pirátů a KDU-ČSL Josef Šlerka. Kdy se bude opět volit, zatím není jasné.

K úspěšné kandidatuře bylo nutných 89 hlasů. Semín jich získal 83, o jeden hlas méně pak obdržel zastupitel hnutí ANO v Praze 3 David Soukup. Ředitele Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Josefa Šlerku volilo 72 poslanců a bývalého předsedu rady Tomáše Mrázka 36 poslanců.

Poslanecká sněmovna vybírá členy Rady ČTK za předsedu Miroslava Augustina (zvolen za ANO) a za Jakuba Heikenwäldera (zvolen za KDU-ČSL), jimž pětiletý mandát končí.

Sedmičlenná Rada ČTK je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do její působnosti náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu agentury. Kandidáty do Rady ČTK navrhují poslanecké kluby.

ČTK byla založena v roce 1918 jako státní tisková agentura. Od roku 1993 je veřejnoprávní institucí majetkově i hospodářsky oddělenou od státu. Agentura nedostává žádné dotace ze státního rozpočtu, nevybírá na rozdíl od Českého rozhlasu a České televize koncesionářské poplatky a veškeré náklady hradí ze své komerční činnosti.