Žár trvá. Po nedělním ochlazení se mají do Česka vrátit třicítky

Reportáž: Rozpálená sobota lámala teplotní rekordy (zdroj: ČT24)

Stávající vlnu veder sice v sobotu večer přetrhnou bouřky, ochlazení bude ale jenom dočasné a v příštím týdnu se mají teploty znovu vrátit ke třicítce. Podle měsíčního výhledu od Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) navíc teplé dny jen tak neskončí – nad průměrem se mají teploty pohybovat po zbytek června i v prvních čtrnácti dnech prázdnin.

V sobotu v Česku vrcholí příliv velmi teplého vzduchu od jihu, který v kombinaci s polojasnou oblohou hnal rtuti teploměrů nad třicet stupňů, maxima měla dosáhnout čtyřiatřiceti – a nakonec je překonala.

Vůbec nejtepleji bylo ve středočeské stanici Husinec-Řež, kde naměřili 34,9 stupně Celsia. Ze stanic, které měří víc než třicet let, zaznamenali nejvyšší teplotu v Průhonicích u Prahy, konkrétně 34,4 stupně, a nové maximum si připsala i nejstarší česká stanice v pražském Klementinu: 33,7 stupně. To je o dva stupně víc než dosavadní rekord.

Bouřná výstraha

Až do sedmé večerní ostatně pro celou republiku s výjimkou Karlovarska platí výstraha před vysokými teplotami - a není jediná. Během sobotního odpoledne a večera totiž má do Česka z Německa postoupit zvlněná studená fronta a spolu s ní pásmo bouřek.

Meteorologové varují i kvůli nim; výstraha před velmi silnými bouřkami platí pro celé východní Čechy, Jeseníky, Vysočinu, Jihočeský a Středočeský kraj i Prahu až do nedělního rána. Totéž varování, byť v nižší intenzitě, se pak vztahuje i na všechny moravské kraje, a to až do nedělního podvečera.

Podle předpovědi mají bouřky spolu se studenou frontou přinést ochlazení, teploty padnou hned o deset stupňů a pohybovat se budou mezi jedna- a pětadvaceti stupni (na jihovýchodě republiky jde o osmadvacet stupňů). Půjde ovšem o přechodný stav.

Zpět na třicet

Už v pondělí mají rtuti teploměrů zase růst, protože do Česka začne proudit teplý vzduch od jihozápadu. V pondělí se čeká polojasná obloha s teplotními maximy mezi 23 a 27 stupni, v úterý může být o stupeň výš a ve středu mají rtuti teploměrů znovu dosahovat třicítky. Ve čtvrtek pak i dvaatřiceti stupňů a opět se čekají bouřky.

Předpověď počasí na následující týden
Zdroj: ČT24

Ryze letní ráz by si pak mělo počasí zachovat i dál. „Velmi teplé počasí, které panuje v České republice od začátku června, bude pokračovat i v následujícím týdnu, kdy se opět očekávají nadprůměrné teploty,“ uvedli meteorologové v dlouhodobém výhledu.

„V závěru měsíce se sice ochladí, ale teploty zůstanou i nadále letní. První polovina července přinese teploty, které odpovídají této roční době,“ dodali s tím, že teploty od 17. června do 14. července podle nich budou celkově vyšší než dlouhodobý normál, srážkově budou nadcházející čtyři týdny naopak průměrné či mírně podprůměrné.