Poslanci hnutí STAN se chtějí připojit k hlasování o nedůvěře vládě, pokud Babiš neodstoupí

Pokud premiér Andrej Babiš (ANO) neodstoupí, připojí se poslanci Starostů a nezávislých (STAN) k vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. S dalšími stranami o tom chce jednat i ODS, napsal na Twitteru předseda občanských demokratů Petr Fiala. Už v úterý uvedli poslanci TOP 09, že pokud nebude premiér vyměněn, chtějí vyvolat toto hlasování. Navrhnout hlasování o nedůvěře vládě chtějí také Piráti, řekl v neděli v České televizi předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek. Opozice však zřejmě nebude mít dostatek hlasů na sesazení vlády.

„Většina v Poslanecké sněmovně je zřejmá, počítat umíme. Přesto přistoupíme k jednání s dalšími stranami o vyvolání hlasování o nedůvěře. I morálně politické gesto má za této nenormální situace smysl,“ uvedl Petr Fiala.

Opozice reaguje na návrh auditní zprávy Evropské komise ohledně střetu zájmů premiéra Babiše. Podle předběžného návrhu zprávy, který zveřejnila média, má Babiš nadále vliv na koncern Agrofert, který vložil v únoru 2017 do svěřenských fondů, a současně má jako premiér vliv i na použití unijních peněz.

„Předsednictvo STAN považuje situaci Andreje Babiše vzhledem ke střetu zájmů nadále za neúnosnou a vyzývá ho k odstoupení z funkce premiéra. Pokud tak neučiní, připojí se poslanci STAN k vyvolání hlasování o nedůvěře vládě, jak se na tom už dohodli představitelé parlamentních demokratických stran. Právě tyto společné kroky hnutí STAN upřednostňuje před separátními akcemi jednotlivých frakcí,“ uvedli Starostové a nezávislí ve čtvrtečním prohlášení.

Sám Babiš ale opakuje, že neodstoupí a ohledně dotací pro Agrofert prý neporušil zákon. „Myslím, že není důvod měnit vládu. My se skutečně snažíme, vyjednáváme nový rozpočet. Samozřejmě chápu, že lidi protestují, někteří mě nemají rádi, já to vnímám. Já to považuji za normální, máme svobodu a demokracii,“ poznamenal. Lidé ale podle něj protestují na základě nepravdivých věcí.

„Je důležité, že naše země funguje dobře, a nemyslím si, že by bylo dobré ji destabilizovat. Myslím, že je lepší nás nechat vládnout až do příštích parlamentních voleb a tam budou mít občané možnost projevit svoji vůli. Buď nám dají tu důvěru, nebo nedají,“ dodal premiér.

Předseda ČSSD Jan Hamáček ve čtvrtek novinářům řekl, že opozice má na pokus o vyvolání hlasování právo. „Je to logická snaha opozice pokusit se vyslovit nedůvěru vládě, bylo to očekávatelné. My jsme součástí koalice a platí koaliční smlouva. Jako koaliční strana nebudeme hlasovat proti vlastní vládě,“ uvedl.

Hlasování o nedůvěře vládě zmiňují opoziční strany už od minulého týdne. ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN už dříve uvedli, že chtějí před případným vyvoláním hlasování osobně jednat s předsedy ČSSD a SPD o jejich mantinelech spolupráce s ANO. Hamáček schůzku odmítl, předseda SPD Tomio Okamura pak uvedl, že žádné oficiální pozvání nedostal.