Ve vedrech lidé častěji kolabují, do rozpálených ulic vyjely kropicí vozy

Události ČT: Vysoké teploty v Česku (zdroj: ČT24)

Česko zažilo nejteplejší den roku. Nejvíc bylo v Plzni-Bolevci, téměř 36 stupňů Celsia. Rekordy padají na desítkách míst a ani noční teploty často neklesají pod 20 stupňů. Více práce mají kvůli tomu leckde i záchranáři, vedra dělají potíže hlavně starším a chronicky nemocným lidem.

Trojice školáků v Chocni při běžné cestě do školy zachránila život. Lucie, Kristýna a Dominik pomohli muži, který kvůli horku kolaboval. „Najednou jsme viděli pána, který se pořád motal, házel rukama, snažil se chytit lampy,“ vysvětluje Kristýna Navrátilová ze 7. B ZŠ Mistra Choceňského v Chocni. Posadili ho, dali mu napít, začali mu chladit hlavu a zavolali záchrannou službu.

I v Brně záchranáři u podobných kolapsů kvůli horku zasahují častěji, v Praze zatím případy nerostou. Do ulic některých měst vyrazily kropicí vozy, zvlhčují ulice, v centru Prahy rozstřikují i vodní mlhu. „Objednáváme kropení, mlžení, když teploty více než tři dny přesáhnou 25 stupňů,“ říká mluvčí Technické správy komunikací hl. m. Prahy Barbora Lišková.

Trpí i zvířata

Více vydělávají prodejci zmrzliny. Kdo ale může, je u vody, a to i v metropoli, jako třeba Nikolas, který si teď nejraději hraje u vodotrysku v parku. Třiasedmdesátiletý Jiří Forejt zase chodí každý den k Vltavě. V jedenáct dopoledne u ní bylo skoro 32 stupňů. A pochvaluje si, že voda je nejen čistá, ale teď i stále teplejší. „O takové dva stupně. Ráno třeba přijdu, to je hodně studená, ale v poledne už je to lepší,“ říká Forejt.

Vodu teď kvůli vysokým teplotám více vyhledávají a potřebují i zvířata. „Snažíme se s tou vodou hospodařit tak, aby zvířata měla dostatek vody, aby měla možnost přístupu k nějakým otevřeným nádržím,“ přibližuje majitel zahrady Harta Luděk Hajný z Vysokého Mýta.

Vysoké teploty ale způsobují i technické problémy. Včera třeba na ostravském letišti popraskala vzletová a přistávací dráha a museli ji rychle opravit.

  • Denně vypijte dva až tři litry tekutiny a dohlížejte na pitný režim osob, které nemusejí žízeň citlivě vnímat, tedy dětí a seniorů.
  • Vhodné tekutiny: stolní voda nebo voda z kohoutku, slabě mineralizované vody, džus ředěný alespoň 1:1, neslazený čaj, mléko, ovoce a zelenina jako například rajčata, okurky, melouny, jahody nebo citrusy, polévky.
  • Nevhodné tekutiny: dětské slazené a barvené nápoje, slazené a granulované čaje, silně mineralizované vody, káva ve větším množství, neředěné džusy, kolové nápoje, alkohol, soft drinky, iontové nápoje, energy drinky.
  • Jezte lehká snadno stravitelná jídla. Vyhýbejte se naopak snadno se kazícím potravinám, které (lahůdky, měkké salámy atd.) mohou být zdrojem infekce.
  • Nepobývejte na přímém slunci v poledních hodinách, noste pokrývku hlavy (šátek, kšiltovku). 
  • Omezte tělesnou zátěž a pohybovou aktivitu, která je spojena se zahřátím organismu a tím pádem i zvýšenou ztrátou tekutin. Vyhněte se stresu a těžké fyzické námaze.
  • Nenechávejte děti v autech na parkovištích.
  • Nenechávejte děti v kočárku na přímém slunci.
  • Při chronickém onemocnění dýchacích cest a onemocnění srdce a cév omezte vycházky, zejména pak v poledních a odpoledních hodinách. 
  • Místnosti větrejte nejlépe ve večerních, nočních a ranních hodinách.
  • Zdroj: Krajská hygienická stanice