V Plzni bylo skoro 36 stupňů. Střední a severní Čechy pak zasáhly silné bouřky

Meteorologové varují před přívalovými dešti, kroupami a silným větrem. Bouřky již v podvečer zasáhly severozápadní a střední Čechy, ve středu okolo půl jedenácté večer se pohybovaly hlavně na severovýchodě Čech a nad částí Vysočiny. Zasáhly i Ústecký kraj, od 19. hodiny tam hasiči zasahovali zhruba u deseti událostí, převážně u popadaných stromů.

Hasiči již večer vyjížděli po bouřkách na desítky míst, kde ležely popadané větve nebo volali o pomoc lidé, jimž bouřky vytopily sklepy. „Není to nic dramatického – standardní bouřka, žádná katastrofa to není,“ zdůraznil velící operační důstojník hasičů v Ústeckém kraji Michal Zavoral.

Větší škody ale počasí nezpůsobilo ani v Praze, byť přívalový déšť vytopil mimo jiné školy ve Vinoři a Satalicích. „Zaplnil se okap, voda vystoupala a přes konstrukční vrstvy střechy a přes elektriku, která je vedená nad stropem tříd, to nateklo do jedné třídy ve druhém patře. Přes třídu to vytopilo chodbu, další třídu a dva kabinety,“ shrnula stavební technička městské části Praha-Satalice Pavla Pečová.

Výstraha na bouřky trvá do noci, další bouřky by ale již udeřit neměly

Výstraha před velmi silnými bouřkami začala platit ve středu v poledne a trvá až do noci. Mohou je doprovázet i kroupy, přívalové srážky s úhrny kolem 50 milimetrů a nárazy větru až kolem 90 kilometrů v hodině, které mohou lámat větve nebo i vyvracet stromy. Meteorologové proto doporučují zajistit okna a dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty, zabezpečit skleníky apod.

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí až do jedné hodiny v noci pro Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Plzeňský a Středočeský kraj a také pro Prahu. Výstraha s nižším stupněm nebezpečí pak v Jihočeském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji a také v Kraji Vysočina.

x
Zdroj: ČT24
  • V Karlovarském kraji zaznamenali odpoledne meteorologové výrazný teplotní propad. V Aši se během několika hodin ochladilo z 30 na 18 stupňů.

Ve čtvrtek se pak přesunou silné bouřky na východ republiky. Frontální rozhraní mezi velmi teplým a chladným vzduchem totiž bude zvolna postupovat k východu.

Horko neustává. I ve středu padaly rekordy

Stále také platí výstraha s nízkým stupněm nebezpečí před horkem. Během středy totiž teploty v Čechách vystoupaly až nad 35 °C, vůbec nejvyšší teplotu nahlásila stanice Plzeň-Bolevec (35,7 °C). Přes tropickou třicítku se ale dostaly odpolední teploty na většině území a teplotní rekordy padly na 50 ze 155 stanic, které měří teplotu alespoň 30 let.

„Rekordy padaly především ve středních a jihozápadních Čechách,“ uvedl Sandev. Vedle Plzně-Bolevce bylo více než 35 stupňů také v Brandýse nad Labem. Teplota tam vystoupala na 35,2 stupně. V Klementinu, které zaznamenává teploty nepřetržitě od roku 1775, bylo přes 34 stupňů. Tamní dosavadní maximum z roku 2003 mělo hodnotu 32,6 stupně.

Velmi teplo by mělo být i v dalších dnech. Ve čtvrtek a pátek očekávají meteorologové na některých místech až 32 stupňů Celsia. V sobotu se pak ještě oteplí, nejvyšší denní teploty vystoupí na většině míst nad 31 stupňů, někde mohou opět atakovat až 35 stupňů Celsia.

Lidé by měli omezit tělesnou zátěž v odpoledních hodinách, dodržovat pitný režim a nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech.

x
Zdroj: ČT24
  • Po pondělních silných bouřkách evidují pojišťovny škody za více než 36 milionů korun. Číslo ještě není konečné. Pojišťovny, které ČT oslovila, očekávají, že jejich klienti budou v nejbližších dnech další události ještě hlásit. Ke středě evidují skoro 1000 pojistných událostí: lidé nejčastěji oznamovali poškozené střechy domů, fasády, rozbitá okna nebo potlučené karoserie aut. Většinu škod způsobilo krupobití.