Horký den v Čechách opět završí bouřky. Nejsilnější budou na západě, severu a kolem Prahy

Až 40 milimetrů může v úterý odpoledne a v noci napršet ve střední, západní a severní části Čech. Meteorologové vydali výstrahu na velmi silné bouřky, které bude navíc provázet silný vítr. Bouřky zasáhnou i zbytek Čech; na Moravě a ve Slezsku by pršet nemělo.

Výstrahy na velmi silné bouřky vydal Český hydrometeorologický ústav na úterní odpoledne od 15 hodin a zároveň i na středu odpoledne již od 12 hodin. Oba dny by se mělo počasí zklidnit kolem půlnoci, výstrahy platí do 2:00.

V úterý 40 milimetrů, ve středu 50

Původně vydali meteorologové bouřkovou výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí pouze pro severozápadní část Čech, nakonec ji ale rozšířili. Týká se tedy Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého a Středočeského kraje a Prahy. „Bouřky mohou být velmi silné, protože teploty budou stoupat vysoko nad tropickou třicítku,“ podotkl meteorolog Pavel Karas.

Během odpoledne a večera naprší kolem 40 milimetrů (tedy 40 litrů na metr čtvereční), půjde o bouřky s přívalovými dešti, případně s kroupami. Budou je provázet také nárazy větru o rychlosti kolem 90 kilometrů za hodinu.

Výstraha 11. 6. (bouřky) – upřesněná
Zdroj: ČT24

V Jihočeském, Královéhradeckém, Pardubickém kraji a Kraji Vysočina v téže době naprší až 30 milimetrů. I v jihozápadní části Čech a na česko-moravském pomezí bude foukat, nárazy mohou mít až 70kilometrovou rychlost.

Ve středu budou ve středních, západních a severních Čechách bouřky ještě divočejší, v přívalových deštích spadne kolem 50 milimetrů, ve zbytku Čech budou úhrny opět asi 30 milimetrů.

Meteorologové varovali, že dešťová voda může zatopit sklepy a nízko položená místa, ve větru se budou lámat stromy, hrozí také poranění kroupami nebo i bleskem.

Na Moravě bude i dál velmi teplo

Současně s výstrahou na silné či velmi silné bouřky platí i varování před vysokými teplotami – odpolední maxima překročí 31 stupňů Celsia. Výstraha se týká Jihomoravského, Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje, a to od úterních 14 hodin do odvolání. „Na Moravě a ve Slezku by se měly přeháňky a bouřky vyskytovat výjimečně nebo vůbec,“ upozornil meteorolog.

Zároveň platí i ve východních a středních Čechách, kde ale výstraha skončí večer, neboť tam platí i bouřková výstraha. Velmi teplo bude v Čechách také ve středu odpoledne, ale zemi nakonec opět zchladí bouřky. 

Výstraha 11. 6. (teploty)
Zdroj: ČT24

Týden jako přes kopírák naruší čtvrtek

Scénář, který očekávají meteorologové v úterý i ve středu – tedy velmi teplý den ukončený v Čechách bouřkami – napsalo již pondělí. Nejsilnější byly bouřky v Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji, kde hasiči večer a v noci zaznamenali desítky výjezdů k popadaným stromům a také zaplaveným sklepům.

Trochu jiné to bude ve čtvrtek. V Čechách by mělo být po předcházejících bouřlivých dnech trochu chladněji, kolem 25 stupňů Celsia. Meteorologové ale předpokládají, že vydají na čtvrteční odpoledne bouřkovou výstrahu pro Moravu a Slezsko a zřejmě i pro východní Čechy.