Piráti, Starostové a TOP 09 chtějí hlasovat o nedůvěře vládě. ČSSD i komunisté ale za Babišem pevně stojí

Události: Piráti, Starostové a TOP 09 chtějí hlasovat o nedůvěře vládě (zdroj: ČT24)

Tři opoziční strany – Piráti, Starostové a TOP 09 – oznámily, že se pokusí v příštích týdnech vyvolat hlasování o nedůvěře Babišově vládě. Chtějí to udělat i v případě, že nebudou mít příslib 101 hlasů. Důvodem je hlavně předběžný audit Evropské komise, podle něhož je premiér Babiš ve střetu zájmů a stále ovládá Agrofert.

„Hlasování o nedůvěře navrhovat budeme,“ potvrdil předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek v Otázkách Václava Moravce. A to i kdyby se nepodařilo sehnat nejméně 101 hlasů, které jsou potřebné pro svržení kabinetu. „Myslím si, že i kdyby se to nepodařilo dojednat, tak je to důležité symbolické gesto,“ dodal.

„Výsledky voleb připouštějí velmi málo jiných řešení, to je samozřejmě pravda. Na druhou stranu to neznamená, že v čele vlády musí stát zrovna Andrej Babiš, který je ve střetu zájmů a na kterého je navázána celá řada kauz. Tohle bychom rádi prodiskutovali s panem předsedou (ČSSD) Hamáčkem,“ uvedl Michálek.

Hlasování o nedůvěře chce i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Kdy jindy než v okamžiku, kdy je tady zřejmý maximální střet zájmů, který přerostl do obrovské mezinárodní ostudy,“ řekl Kalousek. „Ať každý vstane a řekne do kamery: věřím, nebo nevěřím Andreji Babišovi,“ podotkl.

„I v rámci té celospolečenské nálady by bylo záhodno se pokusit vládě vyslovit nedůvěru, koneckonců to nemusí být hlasování poslední,“ souhlasí poslanec a předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Při případném hlasování o nedůvěře by pravicovým a středovým stranám zřejmě pomohla i SPD. „SPD nepodporuje vládu, kde je členem ČSSD, která dlouhodobě poškozuje Českou republiku,“ uvedl šéf hnutí Tomio Okamura.

ODS a lidovci zatím váhají

Zdrženlivější jsou zatím občanští demokraté a lidovci. „Bez většiny to opravdu může být jen plácnutím do vody,“ domnívá se místopředseda ODS Martin Kupka. „Vyvolávat hlasování o nedůvěře vládě má smysl v situaci, kdy tam je nějaký výsledek. My tady nehrajeme politické divadlo,“ přitakává předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

Podle exkluzivního průzkumu Medianu pro ČT považuje kauzu možného střetu zájmů Andreje Babiše za závažnou 60 procent lidí. „Současná dotační kauza většině lidí vadí, nejsou srozuměni s argumentací premiéra Babiše,“ uvedl analytik Medianu Martin Kratochvíl. A 55 procent oslovených si zároveň myslí, že kauza poškozuje reputaci Česka v zahraničí.

Lidé se podle průzkumu také většinově přiklánějí k tomu, aby se ve sněmovně o osudu vlády hlasovalo. Jen 18 procent by to udělalo, 38 procent oslovených pak po potvrzení předběžných závěrů auditů Evropské komise. Více než čtvrtina lidí hlasování zcela odmítá.

Měli by poslanci hlasovat o důvěře vládě?
Zdroj: Median pro ČT

Babiš: Demonstrace k pádu vlády nepovedou

Místopředseda hnutí ANO a předseda sněmovny Radek Vondráček v Otázkách Václava Moravce řekl, že vláda by hlasování ustála. „Hlasování o nedůvěře vlády znamená 101 hlasů v Poslanecké sněmovně a ty tam v tuto chvíli nevidím. Ale nebude to první hlasování, které bude jen proto, aby se hlasovalo,“ míní. Podle něj by opozice měla počkat na konečnou verzi zprávy o Babišově střetu zájmů. 

Také premiér Andrej Babiš v sobotu z rodné Bratislavy, kde se účastnil konference Globsec, vzkázal, že demonstrace k pádu jeho vlády nepovedou. „Česká republika není Slovensko, v České republice se nebude měnit vláda na základě nějakých demonstrací,“ prohlásil.

Podle prezidenta Miloše Zemana nemají nynější protesty proti vládě smysl. Smysl podle něj měla demonstrace na Letné v roce 1989, která také byla jediná úspěšná. Žádná další nevedla ke změně vlády, řekl prezident v neděli rozhlasové stanici Frekvence 1.

ČSSD i KSČM vládu dál podporují

I kdyby se k hlasování o nedůvěře přidaly všechny opoziční strany, které s kabinetem nejsou spokojené, daly by dohromady jen 87 z 200 hlasů. K vyslovení nedůvěry jich potřebují nejméně 101.

Sociální demokraté totiž v neděli znovu potvrdili, že by vládu při případném hlasování o nedůvěře podpořili. Argumentují tím, že kabinet plní jejich programové priority. „Podařilo se nám prosadit celou řadu věcí, co jsme voličům slíbili v roce 2017, ať už se jedná o rodičovský příspěvek nebo zrušení karenční doby,“ uvedl místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Svržení vlády by nepodpořili ani komunisté. „Nevidím k tomu žádné signály a nemyslím si, že by k tomu nějak překotně mělo dojít,“ domnívá se místopředsedkyně komunistů Kateřina Konečná.

V sobotu navíc velká většina delegátů strany na programové konferenci souhlasila s pokračováním v podpoře Babišova kabinetu. KSČM ale zatím vládě neslíbila, že podpoří její návrh rozpočtu na příští rok. Nelíbí se jí navržený schodek 40 miliard, požaduje o 10 miliard méně.