Letní změna jízdního řádu zlepší spojení na Slovensko. Začíná platit od neděle

Vlaky se budou od neděle řídit podle upravených jízdních řádů. Největší změny se týkají mezistátní dopravy, zlepší se večerní spojení z Moravy do Bratislavy a ranní v opačném směru a expresy Praha–Žilina pojedou rychleji. S přestupem bude pro české cestující také lépe dostupná Ukrajina.

Letní změna železničního jízdního řádu bude tentokrát vcelku mírná. Zatímco loni se v červnu rušila doprava na několika východočeských tratích, tentokrát jsou novinky menší a většinou k lepšímu.

K těm největším patří protažení trasy railjetu, který zatím jezdí před osmou večer z Prahy do Břeclavi a v šest ráno opačným směrem – nově bude jeho cílem Bratislava. „Vlak nabídne dodatečnou kapacitu na této vytížené trase na okraji dne,“ poznamenal ředitel odboru dálkové dopravy Českých drah Petr Vondráček.

Zlepší se také spojení Prahy s Žilinou. Dosavadní jízdní řád počítá s dlouhým čekáním vlaků v Púchově – kvůli dlouhodobé výluce navíc část vlaků již od března v Púchově končí a do Žiliny vůbec nezajíždí. Nově budou opět jezdit v celé trase a navíc bez čekání, tedy o čtvrt hodiny rychleji.

„Cesta Valašským expresem mezi Prahou a Žilinou se zkrátí na 5 hodin 8 minut, resp. opačným směrem na 5 hodin 11 minut,“ vyčíslil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

obrázek
Zdroj: ČT24

Leo Express mírně odloží chystané zintenzivnění svého spojení Česka s Polskem. Vlak do Krakova, který zatím jezdí dvakrát týdně, bude jezdit denně až od 28. června, což znamená posun o tři týdny oproti původně avizovanému 7. červnu. Denně bude soukromý dopravce do Krakova navíc jezdit jen o prázdninách, od září spojení opět omezí na dva vlaky týdně.

Na vlak bude v Krakově nově čekat autobus, který bude pokračovat do Lvova. „Je to další krok k přímému propojení Polska s Ukrajinou. Do budoucna plánujeme zavést i vlakové spojení,“ uvedl výkonný ředitel Leo Expressu Peter Köhler.

Spíše formální je změna na trati z Prahy do Českých Budějovic. Z ní mizí spoj Regiojetu, který soukromý dopravce původně chtěl zavést od jara, ale nakonec vůbec nevyjel.

Regionální doprava: nové večerní vlaky, méně spojů na mošnovské letiště

V regionální dopravě dochází u některých spojů k minutovým posunům, je proto vhodné před začátkem nového týdne zkontrolovat, kterých vlaků se to týká. V Libereckém kraji začne zastavovat ranní rychlík v Zákupech, cyklovlak, který zatím jezdil jen v sobotu, pojede i v neděli a v jízdním řádu se objevuje také jeden pár večerních spojů z Frýdlantu do Raspenavy a zpět s odjezdem po jedenácté hodině. Pojede ale jen jednou – 6. července.

„Zajistí spojení z tradičních Hejnických slavností a také se upraví čas odjezdu ve směru na Liberec,“ vysvětlil mluvčí kraje Filip Trdla.

Cestující z Prahy a Středočeského kraje pak čeká spíše formální změna. Z dosavadní výluky vlaků, které jezdí z Prahy do Mladé Boleslavi a Turnova a mimořádně začínají na Masarykově nádraží místo Vršovic, se stane trvalý stav. I nadále tedy budou vlaky začínat a končit na Masarykově nádraží, ale již nepůjde o výluku.

Zároveň bude protažen víkendový spěšný vlak Brdy, který zatím jezdil z Prahy do Březnice. Nově pojede přes krajské hranice až do jihočeské Blatné.

obrázek
Zdroj: ČT24

Moravskoslezský kraj pak nechal omezit železniční spojení na Letiště Leoše Janáčka. Jeden ranní a jeden večerní pár vlaků z Bohumína a Ostravy již nepojede na letiště a místo toho obslouží Suchdol nad Odrou. Nový bude také večerní pár osobních vlaků Suchdol nad Odrou – Odry a zpět.

Novinky ze Slovenska: noční vlak dostane přípoje na Ukrajinu i do Polska

Pro české cestující mohou být zajímavé také novinky, které se české železnice přímo netýkají – jde o nové rychlíky Košice–Mukačevo a také Poprad–Muszyna. Na Ukrajinu budou jezdit denně, muszynské rychlíky, které například usnadní a zrychlí cestu do Pienin, pojedou pouze o prázdninových víkendech. V obou případech budou spoje navazovat na noční vlak z Prahy, bude tedy možné dojet s jedním přestupem na Zakarpatskou Ukrajinu nebo do slovensko-polského pohraničí.