Vlnu tropických veder ukončí bouřky, přes Česko se přeženou ve čtvrtek

Ve čtvrtek se přes Česko přeženou silné bouřky (zdroj: ČT24)

Teplé počasí v Česku ve středu vrcholí tropickými teplotami, na řadě míst rtuť teploměru opět šplhala přes 30 stupňů. Ve čtvrtek ale bude přes Česko přecházet studená fronta a na ní se vytvoří přeháňky, místy i silné bouřky doprovázené přívalovými dešti a ojediněle i kroupami. Hydrometeorologický ústav varuje, že může v deštích spadnout až 40 litrů vody na metr čtvereční.

Už ranní teploty byly ve středu hodně vysoko. Třeba na Přerovsku neklesla teplota pod 19 stupňů a moc nechybělo k první tropické noci. Nakonec se v nejteplejších oblastech Česka dostaly odpolední teploty podobně jako v úterý nad 31 stupňů. Přes 32 stupňů pak naměřili na Mělnicku.

Vzduch na několika místech ochladily bouřky a některé byly velmi intenzivní. V Jablonci nad Nisou se po přívalovém dešti valily ulicí proudy vody a silné bouřky udeřily také na Vsetínsku. Kvůli následkům odpoledních srážek omezili policisté na Vsetínsku průjezd na několika cestách. Po sesuvu půdy byla neprůjezdná silnice III. třídy od Malé Bystřice přes Dušnou do Vsetína a bouřka také omezila průjezd od Bystřičky ve směru na Valašskou Bystřici. Večer už se podařilo dopravu v Malé Bystřici opět obnovit.

Ve čtvrtek zasáhnou bouřky značnou část Česka

Další bouřky pak meteorologové očekávají ve čtvrtek po 11:00 v Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském a Ústeckém kraji. Během dne se zřejmě objeví v ostatních krajích republiky.

Po čtvrteční bouřce se mírně ochladí na 26 až 28 stupňů. Další fronta by pak přes Česko měla přejít v sobotu.

x
Zdroj: X

Přívalový déšť může zaplavit sklepy, vítr může v nárazech lámat větve stromů nebo poškodit elektrické vedení. Večer budou bouřky místy přecházet do deště.

V Česku panují v posledních dnech horka, v neděli byl první tropický den s teplotou přes 30 stupňů a maxima každý den stoupají.