Perlorodky mají u Aše speciální odchovnu. Unikátní projekt vznikl na jejich záchranu

Události: Perlorodky mají u Aše speciální odchovnu. Unikátní projekt je má zachránit (zdroj: ČT24)

Na česko-německé hranici nedaleko Aše se na konci května slavnostně otevřela odchovna perlorodky říční. Je součástí unikátního česko-německého projektu, který má za cíl zastavit vymírání tohoto dnes už vzácného mlže. Naleziště poblíž Aše je ve střední Evropě jedním z posledních.

Snaha o záchranu perlorodky na české straně začala asi před 17 lety. „Projekt je plánován na tři roky, ale už dnes víme, že bavorská strana je schopná kofinancovat provoz dalších sedm let,“ uvedl Miloš Holub z Agentury ochrany přírody ČR.

Celkové náklady projektu budou přes 50 milionů korun. Přispějí na něj oba státy i Evropská unie. Největší část nákladů padla na stavbu odchovny, která vznikla na místě bývalého mlýna na německé straně hranice, ale také na zakoupení vodního práva na zdroj vody pro odchovnu. Podobné stanice jsou v Norsku a Francii. Tahle je ale jiná. „Je to jediná stanice pro perlorodku říční, kterou provozují dvě země,“ vysvětlil vedoucí záchranné stanice Wolfgang Degelman.

Samotná odchovna má dvě části, ve vnější jsou přesně zvolené druhy pstruhů, kteří jsou hostiteli larev perlorodky v první fázi jejich vývoje. „Dovnitř pak přijdou ryby, které mají na žábrách perlorodky nachytané. Po asi měsíci mladé perlorodky z žáber vypadnou a my je pak krmíme přirozenou potravou, pro kterou si chodíme do pramenišť v okolí,“ uvedl Ondřej Spisar, který se odchovu perlorodek věnuje.

V této fázi mají ale jen několik milimetrů a potrvá dalších asi šest let, než dorostou do zhruba dvoucentimetrové velikosti, při níž se vypouští zpět do potoků. Perlorodka se v nich může dožít v podmínkách českých vod asi osmdesáti, ale i 140 let.

Jak doplnil ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc, pro úspěšný odchov perlorodek je třeba zajistit i šetrné hospodaření na tocích, kde žijí. Jsou totiž extrémně citlivé na kvalitu vody.

„Záchranné programy nepomáhají jen těm živočichům, pro které jsou určeny. Třeba tím, že se snažíme, aby voda v povodí byla čistá, napomáháme i vrance obecné, mihuli potoční nebo rostlině hvězdoš. A samozřejmě lidem, protože čistou vodu potřebujeme všichni,“ dodal Pelc.