Úřad v Jaroměři zakázal Rock for People v areálu letiště. Hradec Králové se tím řídit nehodlá

Události: Rock for People má měsíc před konáním potíže (zdroj: ČT24)

Dokument stavebního úřadu v Jaroměři vyvolal rozruch na magistrátu Hradce Králové i mezi pořadateli červencového festivalu Rock for People na tamním letišti. Stavební úřad se v něm zabývá posudkem festivalového parku a podle úředního sdělení se přehlídka na tomto místě konat nesmí.

Festival Rock for People, který v posledních letech navštěvuje asi 25 tisíc lidí, má své fanoušky přivítat na 25. ročníku 4. až 6. července.

Pro jaromeřský úřad je klíčové, že areál určený pro obří festival není pro takové akce zkolaudovaný. „Dotčené osoby do pravomocného výkonu kolaudačního rozhodnutí nebudou hudební festival provozovat ani pořádat,“ konstatují úředníci v rozhodnutí.

Magistrát Hradce Králové se tím odmítá řídit, podle něj nejde ani o správní rozhodnutí, ale pouze o úřední sdělení. Podle náměstkyně primátora Věry Pourové (ANO) je důležité, že v uplynulých třinácti ročnících festival proběhl vždy hladce. Připouští, že třináct hangárů, kde festival také probíhal, kolaudační rozhodnutí opravdu nemá, ale řízení podle ní běží.

Promotér festivalu Rock for People Michal Thomes avizoval, že v hangárech se letos hrát nebude, místo nich organizátor postaví stany. Podle jeho vyjádření po něm nikdy nikdo kolaudaci nežádal, dokonce ani pojišťovny. Hradecký areál patří podle něj k nejbezpečnějším.

Správce areálu Radek Maliník upozornil na to, že by podobný výklad zákona, s jakým přišel stavební úřad v Jaroměři, mohl ohrozit i další akce na jiných místech Česka.