Policistky a policisté převzali ocenění za svou práci. Třeba za záchranu ženy z hořícího domu

Události ČT: Policista roku (zdroj: ČT24)

Na Pražském hradě v pátek jmenovali policistu roku. S projevem na úvod vystoupil prezident Miloš Zeman. Řekl, že má k policistům hlubokou úctu, protože právě oni pečují o bezpečnost všech občanů. Podle něj je i díky tomu Česko sedmou nejbezpečnější zemí na světě. Týmem roku se stala skupina Mobilheim, která vyšetřovala na jihu Čech dvojnásobnou vraždu, její členkou je i policistka roku Renáta Miková. Činem roku se stala záchrana starší ženy z hořícího bytu.

V domě s pečovatelskou službou v Chotyni na Liberecku vloni 21. března vypukl požár. Na místě zasahovali mimo jiné dva ocenění policisté. Z domu postupně vyvedli 20 lidí.

„Od vchodu vyšla paní a řekla nám, že tam zůstala jedna paní, že je nemohoucí a že je na vozíku,“ vysvětluje policista Jiří Zeman. Když vzal za kliku jejího bytu, z místnosti se vyvalil černý kouř. Přes hustý dým nebylo v bytě nic vidět. Začal se tedy plazit po podlaze. Nemohoucí seniorku pak našel v pokoji ležící na zemi u postele.

Oheň zažehla shozená lampa

„Byla hodně popálená, ležela přímo v tom ohni. Jen se svalila na zem a na ní hořela pokrývka,“ popisuje Zemanův kolega Ondřej Hrubeš.

Požár vznikl poté, co seniorka shodila ze stolu na postel malou lampu. Hasičům se pak oheň podařilo rychle uhasit. Žena byla ošetřena v nemocnici a dnes už v domě nebydlí. Za záchranu seniorky si policisté na Pražském hradě převzali ocenění.

Policista roku
Zdroj: ČT24

„Je pro mě čest těm policistům poděkovat, jsou tam policisté, kteří zachraňovali životy a lidi z hořících domů. Vypovídá to o tom, že policie je v dobrém stavu, že do toho ti lidé dávají srdce,“ říká policejní prezident Jan Švejdar.

Skleněný glóbus, medaile nebo diplomy si ve Španělském sále převzalo celkem na šedesát policistů a osobností spjatých s policejním sborem.