Zmínka Benešové o stíhání na objednávku zůstane neveřejná. Nedokázal jsem ji přemluvit, řekl Babiš poslancům

Zpráva pro prezidenta republiky, ve které ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) napsala, že lze v Česku objednat trestní stíhání, zůstane neveřejná. Vyplývá to z interpelací v Poslanecké sněmovně. Opoziční poslanec Jakub Michálek (Piráti) vyzval k jejímu zveřejnění Benešovou, která jej však odkázala na Hrad, a obrátil se i na premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten odvětil, že sám nedokázal ministryni ke zveřejnění jejího textu přemluvit. Dodal, že zprávu Benešové považuje za irelevantní ve vztahu k probíhající diskusi o nezávislosti justice.

Ke zveřejnění zprávy napsané pro prezidenta, ve které se objevuje zmínka o objednávání trestního stíhání, vyzval Jakub Michálek ministryni spravedlnosti Marii Benešovou již při minulých interpelacích na počátku května. Benešová tehdy odmítla. „Pokud někdo tuto listinu bude vyžadovat, musí se obrátit na Kancelář prezidenta republiky,“ uvedla. Michálek nyní tvrdí, že to učinil, ale Hrad jej odkázal zpět na Benešovou. „Takže jeden se vymlouvá na druhého,“ konstatoval opoziční politik.

Když se při nynějších interpelacích Michálek obrátil na premiéra Andreje Babiše, dozvěděl se, že on dopadl podobně. „Já jsem to s paní Benešovou probral a dostal jsem stejnou odpověď jako vy,“ řekl premér Jakubu Michálkovi. „Podle vyjádření paní Benešové tahle listina je neveřejná, je potřeba se obrátit na Kancelář prezidenta republiky,“ dodal.

Andrej Babiš zároveň při interpelaci řekl, že nechápe, v čem je zpráva Benešové relevantní z hlediska debaty o možném ohrožení justice. „Ta zpráva je absolutně irelevantní pro tuto diskusi a pro to, že tady někdo na náměstích protestuje a neví ani proč,“ míní premiér.

Shodně s Benešovou pak zdůraznil, že není pravda, že by existovala analýza o trestních stíháních na objednávku. „Žádná taková analýza neexistuje,“ podotkl. Sama Benešová řekla na počátku měsíce, že se o údajných trestních stíháních na objednávku zmínila „třemi větami“ ve zprávě připravené pro prezidenta na téma vězeňské služby, probace, mediace a legislativy a vycházela přitom z veřejných zdrojů.

Tvrzení, že si lze v Česku objednat trestní stíhání, ke kterému se připojili Zeman i Babiš, odmítla policie, Česká advokátní komora i předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal.