Českem projedou americké konvoje. První o víkendu z Náchoda do Břeclavi, druhý v týdnu z Rozvadova

Českem projedou v příštích dnech dva početné vojenské konvoje. Američtí vojáci téměř se čtyřmi sty kusy techniky pojedou po českých silnicích a dálnicích z Polska a Německa na cvičení do Maďarska. Menší konvoj pojede již o víkendu z Náchoda do Břeclavi, větší skupina vozidel pak projede v polovině příštího pracovního týdne z Rozvadova do Břeclavi.

S konvojem čítajícím přibližně 40 vozidel se setkají řidiči na českých silnicích již v sobotu odpoledne. Hranice v Náchodě by měli američtí vojáci překročit po druhé hodině odpoledne a pojedou převážně po silnicích I. třídy na Vysočinu, kde by se měli na noc zastavit v Rančířově.

Druhý den dopoledne pak bude konvoj pokračovat z Rančířova na hranice u Břeclavi, které překročí kolem poledne. „Konvoj bude s ohledem na plynulost dopravy rozdělen do 2 skupin se zhruba hodinovým rozestupem,“ ujistila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Mnohem početnější konvoj projede Českem mezi 28. a 30. květnem, tedy příští týden od úterý do čtvrtka. Půjde o 350 kusů vojenské techniky, se kterou pojedou vojáci na cvičení ze základny v Německu. Konvoj bude rozdělen do čtrnácti skupin projíždějících opět asi po hodině.

Na hranicích u Rozvadova by se měla první z nich objevit v úterý večer. Přes noc se konvoj dopraví po dálnicích do Staré Boleslavi a ve středu večer pak bude pokračovat přes Prahu a Brno na hraniční přechod u Břeclavi.

„Konvoj pojede ve večerních a nočních hodinách, aby průjezd co nejméně ovlivnil plynulost silničního provozu,“ uvedla mluvčí Dvořáková. 

Větší konvoje americké armády projíždějí v posledních letech Českou republikou každoročně. První z nich v roce 2015 vyvolal značný zájem veřejnosti. I když se proti němu zpočátku ozývali hlavně odpůrci NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí.