Přes šest tisíc řidičů v Česku už letos ujelo od nehody, jejich počet stále roste

Na českých silnicích roste počet nehod, od kterých jejich viníci ujeli. Letos to za první čtyři měsíce bylo ve 6003 případech. Vyplývá to ze statistik Policie České republiky. Z celkového počtu 32 922 dopravních nehod, které policisté do konce dubna řešili, ujel z místa téměř každý pátý řidič. To je nejvíc za posledních 12 let.

„Velká část letošních nehod, od kterých řidiči ujeli, byly jen s hmotnou škodou. I přesto evidujeme přes sto zranění a jednoho usmrceného člověka,“ uvedla Hana Rubášová z Policejního prezidia České republiky a dodala, že za stejné období loňského roku bylo nehod asi o dvě stě méně.

„Počet těchto nehod roste také proto, že je lidé policii častěji hlásí. Dříve se někteří obraceli jen na pojišťovny. U dražších aut a některých druhů pojištění je ale účast policie nezbytná,“ uvedl dopravní expert a bývalý ředitel BESIPu Roman Budský. Zároveň dodal, že nejčastěji řidiči ujíždějí od lehčích nehod jako třeba na parkovištích. „Člověk nechce zaviněním nehody přijít například o slevu na pojistném,“ dodal Budský.

Ujet od nehody je jeden z nejzávažnějších přestupků

Podle policie je přitom ujetí i od lehčí nehody jeden z nejzávažnějších dopravních přestupků. Řidičům za něj hrozí pokuta 2500 až 5000 Kč, v bodovém systému může jít až o sedm bodů.

„Při lehčích nehodách nechávají někteří viníci alespoň lístek s kontaktem. Snaha vyhnout se zodpovědnosti úplně je ale poměrně běžnou praxí,“ uvedla Rubášová a dodala, že v ideálním případě by měl řidič nehodu ohlásit policii a počkat na příchod majitele poškozeného auta.

Od nehody ujíždí čím dál víc řidičů

Že je řidičů odjíždějících od nehod stále více, ukazují policejní statistiky už několik let. Zatímco před deseti lety od nehody ujelo kolem deseti tisíc řidičů, v minulém roce jich policie evidovala 17 872 – nejvíc od roku 1993. Celkem při nich bylo těžce zraněno 45 lidí a 10 usmrceno. Viníků, kteří od vážných nehod odjedou bez poskytnutí nebo alespoň přivolání pomoci, je podle policie stále více.

„Příčiny můžou být různé. Ta první je, že za volantem seděl někdo, kdo neměl,“ uvedl Budský s tím, že nejčastěji jde o lidi bez platného řidičského průkazu, se zákazem řízení nebo pod vlivem návykových látek. Část řidičů ale podle něj může nepřiměřeně zareagovat například i kvůli stresu.

„Člověk zpanikaří a z místa nehody ujede. Potom si zpravidla situaci uvědomí zpětně a nehodu dodatečně ohlásí,“ vysvětlil a dodal, že řidičům, kteří bez zavolání nebo poskytnutí pomoci od nehody ujedou, hrozí podle trestního řádu až pětiletý trest. „Některým lidem dělá špatně krev, v takových případech je ale opravdu potřeba zavolat pomoc a ohlásit nehodu policii,“ zdůraznil Budský.