Česko otevře zastoupení v Singapuru či na Srí Lance, mise na Sinaji má pokračovat i v roce 2021

Brífink po schůzce k zahraniční politice (zdroj: ČT24)

Na Pražském hradě se ve středu konala pravidelná schůzka nejvyšších ústavních činitelů o zahraniční politice. S prezidentem Milošem Zemanem se sešli premiér Andrej Babiš (ANO), předsedové obou komor parlamentu Radek Vondráček (ANO) a Jaroslav Kubera (ODS) a někteří ministři. Tématem byly nadcházející eurovolby, budoucnost Evropské unie, ale i otevíraní nových zastupitelských úřadů v zahraničí nebo vojenská mise na egyptském Sinaji.

Zeman v úvodu popřál Kuberovi ke „skvělému projevu v Terezíně“. Šéf Senátu při nedělním pietním aktu řekl, že totalita může být zahalena do prosazování politické korektnosti nebo multikulturalismu. Část senátorů se od výroku v úterý distancovala.

Účastníci hradní schůzky hovořili podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka zejména o Evropské unii. „Tento týden se uskuteční volby do Evropského parlamentu a nejvyšší ústavní činitelé mají zájem o to, aby účast občanů byla co nejvyšší,“ uvedl mluvčí. Podle nejvyšších ústavních činitelů budou volby klíčové pro určování budoucnosti Unie. 

Předseda Senátu Jaroslav Kubera po schůzce doplnil, že by se měly zjednodušeně řečeno osekat pravomoci Evropské komise, která není nikým volena, a naopak posílit pravomoci Evropské rady.  

„ČR v jednáních o víceletém finančním rámci bude nadále aktivně prosazovat své zájmy a priority zaměřené na pokračování tradičních politik EU, zajištění prostředků na nové priority a na umožnění maximálně flexibilního využití unijních finančních prostředků podle tematických preferencí a rozhodnutí ČR,“ stojí v záznamu ze schůzky.

Politici jednali také o předsednictví ve visegrádské skupině (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), které Česko převezme na začátku července. K tomu dodal ministr zahraničí Tomáš Petříček, že už má ministerstvo seznam priorit, který bude v červnu projednávat vláda. V4 má prosazovat „rozumnou Evropu“ a soustředit se na rozumná řešení, revoluční technologie a sjednocující přístupy.

Dalším tématem bylo rozšiřování sítě českých zastupitelských úřadů: „Otevře se zastupitelský úřad v Ománu, ambasáda v Singapuru a konzulát na Srí Lance a rovněž konzulát v kanadském Vancouveru,“ uvedl Jaroslav Kubera.  Ministr Petříček pak doplnil, že by chtěl povýšit úřad v Düsseldorfu na generální konzulát. Povýšit by se měl i status konzulátu ve Vietnamu.

Mise na Sinaji by měla pokračovat i po konci roku 2020

Účastníci se shodli také na tom, že má Česko pokračovat v misi na Sinaji, kde slouží pozemní a letecký personál s letounem CASA, i po roce 2020, kdy armádě končí stávající mandát. Mezinárodní pozorovací mise MFO trvá od roku 2013 a monitoruje hranice mezi Egyptem a Izraelem. 

V prohlášení, které zveřejnila po schůzce prezidentská kancelář, účastníci jednání informovali, že obecně zahájili strategickou politickou diskusi o budoucím působení vojáků v zahraničních operacích po konci platného mandátu v roce 2020. „Mezi priority pod mandáty NATO, EU i OSN budou patřit zajišťování obrany a bezpečnosti Evropy, boj s terorismem a budování schopností zahraničních partnerů,“ uvedli. K debatě se vrátí příště.

Ústavní činitelé se scházejí k zahraniční politice jednou za čtvrtletí, naposledy jednali na konci ledna.