Čtyři roky vězení, přes čtvrt miliardy korun trest. Odvolací soud rozhodl o exmanažerovi Čepra

Bývalý obchodní šéf Čepra Alexandr Houška si odpyká čtyři roky vězení za nevýhodné obchody. Odvolací Městský soud v Praze mu potvrdil i povinnost nahradit škodu 260 milionů. Tentýž trest už udělil i jeho komplici, někdejšímu generálnímu řediteli Tomáši Kadlecovi, na rozdíl od něj ale musí Houška sám uhradit dalšího půldruhého milionu.

Obžaloba tvrdila, že Houška spolu s bývalým generálním ředitelem Čepra Kadlecem vyváděli z podniku peníze ve prospěch firmy Czech Energospace. Mezi listopadem 2003 a zářím 2005 jí měli levně prodávat pohonné hmoty a draze je kupovat zpátky, přičemž se vzdávali marží a zisků.

Czech Energospace přitom v té době neměla žádnou historii ani majetek a oprávnění k obchodu s pohonnými hmotami získala jen krátce před tím, než s ní státní distributor paliv uzavřel smlouvu.

Šlo o strategický úkol, tvrdili odsouzení

„To rozhodnutí není překvapivé, protože my jsme už takto rozhodli ohledně obžalovaného Kadlece a postavení obou obžalovaných ve věci bylo de facto stejné,“ konstatovala aktuální verdikt předsedkyně odvolacího senátu Eva Brázdilová a Houškovi sdělila: „Postupovali jste zcela jednoznačně v neprospěch společnosti Čepro.“

Třiapadesátiletý Houška i o tři roky starší Kadlec ovšem vinu od počátku odmítali. Tvrdili, že prostřednictvím transakcí plnili strategický úkol, který Česku přinesl vstup do EU – tedy obměnu paliv. Podle soudu však obchody s Czech Energospace k plnění tohoto úkolu nesměřovaly. Obchodovaná hmota totiž vůbec neopustila zásobníky, takže do nich nemohla být dodána hmota vyšší kvality.

Případ soudkyně Králové

Soudy obžalobu řešily od roku 2010. Dvojici v minulosti opakovaně osvobodila soudkyně Helena Králová, které ale nakonec nadřízený senát případ odebral za nerespektování jeho pokynů.

Soudkyně Brázdilová uvedla, že pokud by proces skončil dřív, uložené tresty by byly nepochybně přísnější. Soudci totiž takto museli přihlédnout k tomu, že od spáchání trestné činnosti již uplynula dlouhá doba.

Kadlec si má za mřížemi odpykat celkem sedm let. Čtyřletý trest za nevýhodné obchody mu totiž soud minulý týden navýšil kvůli daňovému úniku. Tento verdikt však zatím není pravomocný.