Rozvodněné řeky se vrátily do koryt. Ještě bude pršet, nejhorší obavy se asi nenaplní

UDÁLOSTI: Prudký déšť zvedl hladiny řek (zdroj: ČT24)

Voda v domech a zdivočelé řeky, ve kterých před několika dny sotva byla nějaká voda – to přinesly vydatné deště, které ve středu zasáhly severovýchod Čech a hlavně východ a sever Moravy a Slezsko. Nejhorší byla situace u Senice, která se vylila z břehů, večer ale hladiny většiny toků poklesly. Ve čtvrtek by již neměla být situace tak kritická. Bude sice ještě pršet, meteorologové ale zmírnili výstrahu a na nejvyšší povodňové stupně se již většina toků nejspíše nedostane.

On-line přenos
Vytrvalý déšť zvedá hladiny některých řek
23:07

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost. On-line reportáž k povodňové situaci pro tuto chvíli končí.

22:45

Víkend bude prosluněný, více deštových přeháněk meteorologové očekávají opět příští týden. "Zejména v úterý a ve středu by mohlo za den spadnout do 20 litrů na metr čtvereční. Ale to není srovnatelné s tím, co jsme zažili včera," dodal Michal Žák v Událostech, komentářích.

22:42
Česká televize

"Můžu potvrdit, že největší nebezpečí už pominulo," uvedl po desáté hodině večer meteorolog ČT Michal Žák. "Aktuálně prší pouze v nejvýchodnějším cípu České republiky, ale i tam je už déšť slabé intenzity. Zítra tam už pršet nebude vůbec, takže situace je příznivá."

Srážky do Česka přináší vlhký vzduch od severu. Ve středu dopoledne spadlo během několika hodin i 50 litrů na metr čtvereční, což se projevilo na hladinách řek. I na noc na čtvrtek a část dne platí meteorologické výstrahy, nakonec se ale zřejmě nenaplní obavy, podle kterých by mohlo přes noc napršet až sto dalších litrů na metr čtvereční.

V noci a ve čtvrtek dopoledne naprší v pohoří Králického Sněžníku a v Jeseníkách 15 až 40 milimetrů, v Beskydech by mohly být úhrny vyšší, ale také rozložené do delšího času. Výstraha platí až do čtvrtečního večera. Větší povodně by se již neměly vyskytnout v Čechách.

Český hydrometeorologický ústav ještě varuje, že by některé řeky pod Beskydy mohly znovu vystoupit na třetí povodňový stupeň, vodohospodáři jsou však optimističtější. „Intenzita deště podle předpovědi počasí nebude tak silná, aby se hladiny zvedaly. Vypadá to, že se nepříznivé prognózy, podle kterých jsme mohli na některých místech očekávat i třetí stupeň, nenaplní,“ uvedla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Výstraha ČHMÚ před silným deštěm
Zdroj: ČHMÚ
Zvětšit obrázek Povodňová výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČHMÚ

Povodňová středa: třetí stupně v Beskydech

Povodně ovšem přinesla již středa, zejména významně vystoupaly hladiny řek na česko-slovenském pomezí. Senice v obci Ústí u Vsetína dosáhla třetího povodňového stupně v půl třetí odpoledne, zatopila i domy. Některé obyvatele tak čekalo nepříjemné překvapení, když se vrátili z práce. „Máme deset centimetrů v domě, vyplavené garáže, sklepy, zahradu… Můžeme začít skoro znovu,“ uvedl Ivo Kousal, který bydlí u Senice.

Později vystoupaly na třetí stupeň i hladiny dalších řek včetně Veličky a Rožnovské Bečvy. Nad kritickou mez se krátce dostala také Jičínka v Novém Jičíně nebo Hutiský potok v Solanci. Večer, kdy srážky v Beskydech či Jeseníkách zeslábly nebo ustaly, ale hladiny na většině míst poklesly. Pod úroveň třetího povodňového stupně klesla i hladina Senice. 

Druhé stupně povodňové aktivity eviduje Český hydrometeorologický ústav na sedmi beskydských řekách. Další toky jsou na prvním stupni. Jejich hladiny vesměs klesají, výjimkou jsou řeky odvodňující Českomoravskou vrchovinu, kterou večer zasáhl vydatnější déšť. 

Déšť zvedá vodu v Beskydech či Jeseníkách, v terénu natáčeli iReportéři (zdroj: ČT24)

Moravu předběhlo Liberecko

Horské a podhorské oblasti Moravskoslezského a Zlínského kraje nejsou jedinými regiony, kde déšť zvedl hladiny. Již v sedm ráno překročila první stupeň Smědá v Bílém Potoce na Liberecku. V Hejnicích, kde se k ní přidává Černý potok, pak krátce stoupla na stupeň dva, během dopoledne ale klesla k normálu a večer kolísala na spodní hranici prvního stupně povodňové aktivity.

Podle starosty Jaroslava Demčáka (Za lepší Hejnice) se ale Smědá držela ve svém korytě, problémy ve městě obvykle nastávají až po překročení třetího povodňového stupně. „Pak začne zaplavovat zahrady. Máme už napytlováno a připravená auta, která by v případě potřeby pytle s písky rozvážela,“ dodal Demčák. Ve městě ale zanechala velká voda památku v podobě odpadlého kusu opěrné zdi u jezu.

Na většině území Libereckého kraje prší už od úterý, nejintenzivněji ale v Jizerských horách. Za24 hodin spadlo kolem 50 milimetrů srážek, což je 50 litrů na metr čtvereční. Nejintenzivnější srážky naměřila právě stanice v Bílém Potoce, kde od úterý do středy napršelo bezmála 67 milimetrů.

Vydatný déšť na severovýchodě Česka rozvodnil některé menší toky (zdroj: ČT24)

Přehrada Labská není v ohrožení

Na prvním stupni byla před polednem i hladina Labe ve Špindlerově Mlýně, která ráno při trvalém vzestupu dosáhla 179 centimetrů. Ještě do úterní půlnoci se pohybovala do 130 centimetrů. Průtok v Labi stoupl z pěti na 25 metrů krychlových za vteřinu. Při stoleté povodni v roce 2006 průtok činil 168 metrů krychlových za vteřinu.

Během dne ale hladina Labe poklesla, povodeň na ní již není. Nenaplnila se tedy obava, že přehrada Labská pod Špindlerovým Mlýnem dosáhne přelivů. Nádrž všechnu vodu pobrala, i když je odtok z ní kvůli probíhající rekonstrukci spodních výpustí možný nejvýše v množství deseti metrů krychlových za vteřinu. 

Na Labské boudě od půlnoci do rána napršelo přes 40 litrů vody na metr čtvereční. Na hřebenové Luční boudě silně pršelo již v úterý a úhrn srážek tam za posledních 24 hodin přesáhl 60 litrů vody na metr čtvereční.   

Srážkové úhrny za 24 hodin (ke středečnímu odpoledni)
Zdroj: ČT24