Opravy historické techniky přijdou na miliony. Nejdříve ale musí tragédii došetřit policie

UDÁLOSTI: Škoda vznikla při nehodě, která se stala 2. května na pražském okruhu (zdroj: ČT24)

Skoro půl roku práce a miliony korun si vyžádá oprava historických obrněných vozidel poškozených při dopravní nehodě na počátku května. Těžce poškozen je především druhoválečný stíhač tanků M36, jeho oprava začne, jakmile se k nehodě vyjádří pojišťovna. Vyšetřování střetu kamionu, který historická vozidla převážel, s vězeňským autobusem ale zatím nedokončila policie. Ta žádá o pomoc svědky.

Druhého květnového dne se stala u Prahy kuriózní a zároveň velmi tragická nehoda. Po srážce kamionu s vězeňským autobusem zemřel dozorce, dalších čtrnáct lidí v autobusu utrpělo zranění. Autobus totiž začal po střetu hořet. Plameny přitom byly i příčinou poškození historického stíhače tanků M36 Jackson a lehkého tanku M3A1 Stuart, které původně měly být ozdobou Slavností svobody v Plzni. Místo toho se ohořelé vrátily do Muzea obrněné techniky ve Smržovce.

Hůře dopadl Jackson, který musel dvacet minut odolávat teplotě přes 1200 stupňů. Odnesly to skleněné části, které se začaly tavit, ale nejen ony. „Jsou poškozené pásy, pojezdová kola, ohořelá barva, ohořelý celý štít,“ shrnul majitel muzea Jaroslav Janoušek.

Nejvíce práce ale bude uvnitř. Zcela shořela elektroinstalace a k opravě bude nutné demontovat věž. Snazší bude oprava Stuartu. Na něm ve Smržovce pracovali do poslední chvíle před odjezdem směr Plzeň a z nešťastné cesty se vrátil jen s malými škodami.

Opravy by měly začít poté, co pojišťovna dokončí vyšetřování nehody. „Cena by měla být do 3,5 milionu, když tam nebudou ještě skryté závady,“ vyčíslil Janoušek.

Události, komentáře: Historické tanky skončily v plamenech (zdroj: ČT24)

Kdy se ale pojišťovna vyjádří, není jasné vzhledem k tomu, že se nehodou stále zabývá policie. Ta hledá svědky, nejlépe takové, kteří mají vše zaznamenáno. „Prosíme především řidiče, kteří mají svá vozidla vybavena palubními kamerami,“ vyzval policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Nejde totiž jen o historickou techniku, ale hlavně o lidské oběti. Podle mluvčí vězeňské služby Petry Kučerové je osm zraněných dozorců stále v pracovní neschopnosti. „Dva kolegové jsou již v práci,“ dodala.