Konec příspěvku na brýle vyvolává spor v koalici. ČSSD je proti, Vojtěch mluví o pokrytectví

Události ČT: Koaliční spor kvůli příspěvkům na brýle (zdroj: ČT24)

Jedno zdravotnické téma vyvolává při v koalici. ČSSD je proti stoprocentnímu zpoplatnění obrouček na brýle i obyčejných čoček pro lidi nad čtrnáct let, které od srpna chystá ministerstvo zdravotnictví. České televizi to řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) výtky odmítá.

Sociální demokracie vidí ve změně porušení programového prohlášení. „Pokud ministerstvo zdravotnictví přistoupilo k tomuto kroku, které ve svém důsledku znamená zvýšení spoluúčasti, tak je to věc, která jde proti prohlášení vlády. My to budeme chtít řešit na nejbližší koaliční radě,“ prohlásil Hamáček.

Zrušení příplatku ministr zdravotnictví obhajuje. Pokud se dnes hradí 150 korun na obroučky, které stojí řádově tisíce korun, tak přínos pro pacienta je ve srovnání s administrativou s tím spojenou mizivý, tvrdí Vojtěch.

Mrzí mě, že ministerstvo porušilo základní dohodu, s kterou jsme jako sociální demokraté do vlády šli, a to bylo, že se nebude zvyšovat spoluúčast pacientů.
Alena Gajdůšková
členka sněmovního výboru pro zdravotnictví

Změnu zákona podpořily všechny sněmovní strany

Nespokojenost se zpoplatněním brýlí ale zní i od komunistů. „Nám to vadí z politického hlediska především u seniorů,“ uvedla místopředsedkyně komunistického poslaneckého klubu Hana Aulická Jírovcová. Chyba je podle ní na straně zákonodárců, kteří novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění loni na podzim pustili dál. Tehdy legislativu podpořily všechny sněmovní strany.

Ministr Vojtěch ovšem přidává ještě jeden argument, a to že ušetřené stovky milionů pojišťovny během letoška použijí na vyšší úhrady vozíků pro handicapované nebo na pomůcky pro sluchově postižené a pro diabetiky.

„Přijde mi to trochu jako pokrytectví, protože tady se řeší brýle, 150korunová úhrada obrouček, ale nikdo tady neřešil, že řada pacientů, kteří jsou třeba na invalidním vozíku, tady neměla hrazené invalidní vozíky,“ upozornil Vojtěch.

Novela zákona od ledna změnila systém proplácení zdravotních pomůcek na poukaz. Nyní stojí zdravotnické prostředky asi 6,5 až sedm miliard korun ročně z veřejného zdravotního pojištění. Náklady vlivem novely mírně vzrostou. Ministerstvo už loni v prosinci informovalo, že většina zdravotnických prostředků bude pro lidi levnější, protože si na ně připlatí méně nebo vůbec.