Zvládat nebezpečné letové iluze naučí české piloty nový přístroj

Čeští piloti trénují na dezorientačním simulátoru. Co vidí během letu v kokpitu? (zdroj: ČT24)

Čeští piloti budou od úterý absolvovat výcvik na novém simulátoru letových iluzí v Ústavu leteckého zdravotnictví v Praze. Přístroj za osmdesát milionů korun nahradil předchozí model, který ústav dostal v roce 2004 jako dar od americké vlády. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) má dezorientační simulátor připravit piloty na krizové situace. Díky výcviku by měli být schopní iluze včas rozeznat a bojovat s nimi.

Letové iluze vznikají například při nepříznivém počasí, tmě nebo vinou běžných optických klamů.

„Člověk se nevyvinul k tomu, aby létal. Když letí, je vystaven naprosto nezvyklému podnětovému okolí, se kterým si jeho tělo nedokáže dobře poradit. Tak vznikají falešné pocity, nesprávné interpretace letu, kdy pocit neodpovídá tomu, jak ve skutečnosti letím,“ přiblížil náměstek ředitele pro výcvikově expertizní činnost ústavu Petr Došel. Pilot podle něj musí při boji s iluzí vyřadit své pocity a „slepě věřit přístrojům“. To je přitom nepřirozené, a proto se to musí trénovat, dodal Došel. 

Simulátor dodala ústavu firma Glomex MS zhruba za osmdesát milionů korun. „Simulátor je speciálně konstruovaný tak, že se let nahrává a jakékoliv chyby se zpětně vyhodnocují, záznam se pilotovi přehraje. V tom spočívá hodnota výcviku, pilot se naučí na vlastní chybě, kde ji udělal. Není to o tom projít – neprojít, je to o tom, aby se to pilot naučil,“ řekl projektový manažer firmy Glomex MS Petr Novák.

Události: Simulátor bude učit piloty, jak čelit letovým iluzím (zdroj: ČT24)

Na přístroji budou trénovat armádní i civilní piloti

  • Česká armáda má v současnosti pilotů nedostatek. „V letectvu máme zhruba 300 pilotních míst, nejsou úplně všechna naplněná. Chybí nám několik desítek pilotů,“ uvedl velitel Vzdušných sil Armády České republiky Petr Hromek.

Ministr obrany si v úterý nový přístroj vyzkoušel jako první. Na simulátoru budou trénovat především piloti české armády, spojeneckých armád i civilní piloti, uvedl Metnar. Peníze na přístroj podle něj přišly nejen z ústavu, ale i z resortu obrany. 

Ředitel ústavu Petr Chmátal vyzdvihl, že se instituci podařilo stroj pořídit za nižší cenu než za 86 milionů, které při vyhlašování otevřeného výběrového řízení očekával. „Bylo by nedůstojné, kdybychom neměli dost peněz, vůle a organizačních schopností, abychom tento přístroj obnovili,“ podotkl.

Chmátal přiblížil, že letecká iluze stála v poslední době podle vyšetřování například za havárií letadla ruského ministerstva obrany z prosince 2016 u Soči, mezi jehož oběťmi byla i část pěveckého souboru Alexandrovců