Vícerychlostní zvyšování platů. Učitelé by i příští rok mohli dostat přidáno víc než jiní státní zaměstnanci

Události ČT: Učitelům by i příští rok mohly platy růst rychleji (zdroj: ČT24)

O kolik příští rok porostou platy státním zaměstnancům? To je otázka, na kterou ještě nezná nikdo odpověď. Konvergenční program počítá se zvýšením výdělků o průměrných 6 procent. Odbory na nejbližší schůzce s premiérem předloží požadavek zhruba na osmiprocentní růst. Pro učitele základních a středních škol chtějí patnáct procent, pro ostatní školské pracovníky deset.

Platy mají podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) v příštím roce růst všem zaměstnancům státu stejně, výjimkou však budou učitelé. Podle Andreje Babiše (ANO) má vláda dodržet slib, že učitelé v roce 2020 dostanou přidáno více než ostatní.

„Máme nějaké dlouhodobé závazky a těch se musíme držet, musíme plnit programové prohlášení vlády,“ uvedl premiér.

I další politici se shodují, že se učitelům mají platy příští rok zvýšit o patnáct procent. „Měli bychom se všichni snažit, aby se ty mzdy dostaly brzy na nějakých 150 procent průměrné mzdy,“ je názoru předseda ODS Petr Fiala.

A s výraznějším navyšováním platů učitelům souhlasí i oslovení představitelé dalších stran. „Patnáct procent je slib, který je reálný a který bychom podpořili,“ souhlasí rovněž místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Musíme souhlasit s odbory, které chtějí zvednout platy pedagogických pracovníků o 15 procent,“ řekl předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Růst platů v roce 2019
Zdroj: ČT24

V příštím roce se už nemá opakovat letošní model, kdy jednotlivé obory dostaly přidáno různě vysoké částky tak, aby se platy dorovnaly. „Od tohoto zřejmě už ustoupíme,“ potvrdila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„Jsou tu ještě skupiny, o kterých hovoříme – učitelé a zdravotníci, tam je potřeba učinit ještě ten krok, v zásadě by další přidání mělo být pro všechny tarifní stupně,“ řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

„Budou to jednociferné hodnoty, s tím, že se budeme snažit dojednat více, než je předpokládaná inflace, protože si myslíme, že mzdy i platy růst musí,“ dodal. Podle něj je pravděpodobné, že se bude zvýšení platů pracovníků ostatních profesí státního aparátu pohybovat mezi sedmi až devíti procenty.

Počet zaměstnanců v roce 2018
Zdroj: ČT24

„Loni jsme vyrovnali ty nejhorší rozdíly, teď by bylo nejlepší se domluvit speciálně na učitelích a nepedagozích a potom na ostatních zaměstnancích státu,“ připustil vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček.

„Myslím si, že příští rok je ještě příležitost, kdy platy růst mohou. Protože za další rok už tomu tak být nemusí,“ uvedl ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš.

Zaměstnanci by se mohli dočkat zvýšení tarifů. Aby peníze neskončily jinde

Podle odborů i sociálních demokratů mají peníze navíc zvýšit zaměstnancům přímo tarify. „Aby ty peníze, které slíbíme, k nim skutečně doputovaly,“ dodala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). 

Průměrný plat ve státní sféře v roce 2018
Zdroj: ČT24

„Vláda by měla co nejdříve předložit časový harmonogram, aby se případné změny platů promítly do návrhu rozpočtu,“ řekl předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Ministryně financí teď hledá na růst platů peníze. V řádu dnů chce předložit zákon, který změní pravidla pro neobsazená pracovní místa „Chci jasně říct, že na neobsazená místa – po určitou dobu, musíte počítat s limitem, nebude se to týkat pracovní neschopnosti – by se nevyplácely peníze,“ řekla Schillerová.

„Pokud by existovala černá místa, která slouží pro fond odměn, tak je potřeba je zrušit. Ale nelze to udělat generálně, musí se postupovat individuálně,“ řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Průměrná mzda v soukromé sféře v roce 2018
Zdroj: ČT24

O plánu na rušení volných pozic chce s ministryní mluvit i předseda ČSSD. Koaliční partner se obává, že zrušením takových míst mohou chybět peníze na případné odměny.

Platy ve veřejné sféře jsou ale závislé na státním rozpočtu. Podle premiéra vláda letos i přes zhoršené hospodaření udrží plánovaný schodek 40 miliard korun. Andrej Babiš to řekl v nedělních Otázkách Václava Moravce. Teď – po čtyřech měsících – je účet skoro ve třicetimiliardovém minusu. Celkový deficit 40 miliard plánuje ministerstvo financí i pro příští rok.