Spory kolem ministerské vyhlášky: Podle ekologů umožní elektrárnám vypouštět více rtuti do ovzduší

Po roce 2021 začnou platit přísnější pravidla pro vypouštění škodlivých látek (zdroj: ČT24)

Kvůli toxické rtuti, kterou do ovzduší vypouštějí uhelné elektrárny, vypukl spor mezi ekology a ministerstvem životního prostředí. To chce totiž v zákonné vyhlášce prosadit takzvanou „nejistotu měření“. Ekologové se však proti tomu bouří a tvrdí, že by tím stát nepřímo zvýšil emisní limity rtuti až o 40 procent. Ministerstvo ovšem kritiku odmítá, kvalita ovzduší podle něj neutrpí.

Česko je v rámci Evropy čtvrtý největší znečišťovatel ovzduší nebezpečnou rtutí. Uhelné elektrárny už mají jen dva roky na modernizaci kotlů. Po roce 2021 začnou platit přísnější pravidla pro vypouštění škodlivých látek do ovzduší. Vůbec největším evropským znečišťovatelem rtuti je Německo – právě tam se ministerstvo životního prostředí s úpravou vyhlášky inspirovalo.

Podle ekologů chce ale resort novou úpravou vyhlášky pravidla změkčit. „Ministerstvo životního prostředí místo toho, aby hájilo práva občanů na zdravé ovzduší, tak hájí zájmy vlastníků elektráren,“ kritizuje předseda Spolku zelená pro Pardubicko Jan Linhart.

Podle právničky organizace Frank Bold Laury Haiselové by vyhláška umožnila elektrárnám, aby si odečetly skoro 40 % rtuti, kterou naměří, jako nejistotu měření, a až potom ověřovaly, zda plní limity.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) však kritiku odmítá s tím, že ekologové manipulují s čísly. „Neznamená to vůbec nějaké zlehčení pro uhelné elektrárny. Ty emise budou daleko nižší než dneska. Poprvé budou měřitelné kontinuálně a bude to velmi významný rozdíl k úsporám a zlepšení kvality ovzduší.“

Elektrárna Chvaletice zatím ministerský návrh komentovat nechce. „Jde o první návrh metodiky, který se může významně měnit a je teprve poslán do připomínkového řízení, takže je naprosto předčasné ho komentovat,“ uvedla mluvčí Severní energetické a. s. Gabriela Sáričková Benešová.