Teplotní rekordy padly na pětině stanic, v Dobřichovicích u Prahy bylo 28,6 stupně

Rekordní teploty pro 26. duben meteorologové zaznamenali na zhruba třiceti stanicích ze 150, které měří alespoň třicet let. Nejtepleji bylo v Dobřichovicích u Prahy, kde naměřili 28,6 stupně Celsia, nejde ale o dlouhodobý rekord, protože stanice měří teprve 19 let. Nejvyšší rekordní teploty jsou z Poděbrad a Tuhaně na Mělnicku, rekord padl i v pražském Klementinu.

Podle Blanky Gvoždíkové z Českého hydrometeorologického ústavu byla páteční teplotní maxima rozprostřená po celém území Česka, hodně jich ale bylo ve Středočeském a Královéhradeckém kraji.

V Poděbradech a Tuhani naměřili shodně 28,3 stupně Celsia. V Tuhani rekord přepsal šest let starý údaj 26,6 stupně, v Poděbradech dosavadní maximum 27,6 stupně pocházelo z roku 1947.

Z nejstarší české měřicí stanice v Klementinu, která zaznamenává teploty nepřetržitě od roku 1775, kolem 15. hodiny hlásili 27 stupňů Celsia, řekla Gvoždíková. Byla tak překonána dosavadní nejvyšší hodnota 26,9 stupně z roku 1862. Nad 28 stupňů vystoupily teploty letos poprvé, a to na šesti stanicích v Praze, středních a východních Čechách.

Na řadě míst naměřili přes 28 stupňů Celsia
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Rekordní teplo je i v Krkonoších

Velmi teplo bylo ve východních Čechách, na několika stanicích bylo přes 27 stupňů Celsia. V Hradci Králové naměřili dokonce 28,2 stupně, dosavadní rekord z roku 1962 byl o půl stupně nižší. Rekord padl i v Pardubicích. 

Teplo bylo také v Krkonoších, kde leží na hřebenech stále okolo metru sněhu. I tam padaly teplotní rekordy. Na Labské boudě v nadmořské výšce 1340 metrů bylo odpoledne 16,1 stupně, v Peci pod Sněžkou 21,4 stupně. V obou případech tak byl překonán rekord z roku 2006. 

I přes vysoké teploty je ještě tento víkend poslední příležitost zalyžovat si v letošní sezoně v Česku – poslední sjezdovka je otevřená do neděle na Pradědu.

Ochladilo se a přišel déšť

Teplo bylo už v předešlých dnech. Ve středu Česko podle meteorologů zažilo první letní den, za nějž se označuje den, kdy teplota vzduchu dosáhne nebo překročí 25 stupňů Celsia. Rekordy na několika místech padly už ve čtvrtek.

V pátek ale do Česka přišlo ochlazení a s ním i déšť. Meteorologové před ním varovali v Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Středočeském kraji. V podvečer začalo na některých místech silně pršet i foukat, ale žádné větší škody zatím hlášené nejsou.

„Srážky, které přišly se zvlněnou studenou frontou, se vyskytly ve středních, severních a západních Čechách. Na ostatním území se srážky nevyskytly vůbec nebo jen slabé. Ale ani v Čechách nejsou silné, maximum bylo v Ústí nad Labem – Kočkově, a to 15 milimetrů. Jinde do 13 milimetrů, v Praze kolem osmi. Vzhledem k tomu, že sucho trvá dlouho, tak jsou tyto srážky zanedbatelné,“ řekl před půlnocí meteorolog Miloš Dvořák.

Citelněji se ochladí o víkendu. V sobotu a neděli zůstanou nejvyšší denní teploty pod dvaceti stupni Celsia. Ani o víkendu nebudou srážky rovnoměrné. Zatímco na severozápadě Čech má napršet až 22 litrů na metr čtvereční, jižní Morava zřejmě přijde zkrátka. Pršet by ale podle předpovědi mohlo i v dalších dnech.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24