O stamiliony z církevních restitucí je velký zájem. Ministr Staněk by je chtěl dát na památky, komunisté na boj se suchem

UDÁLOSTI: Ministryně financí chce stovky milionů z nové daně ponechat v rozpočtu a využít je na vládní priority (zdroj: ČT24)

Nedávno schválené zdanění církevních náhrad vynese do státního rozpočtu stovky milionů navíc. Už proto padají některé návrhy, jak tyto peníze využít. Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) by je chtěl použít na opravy památek. Komunisté, kteří zdanění stanovili jako svoji podmínku pro podporu vlády, by ale chtěli peníze použít na boj se suchem. Ministryni financí Aleně Schillerové (za ANO) se nezamlouvá nic z toho: peníze ze všech daní by podle ní měly být v rozpočtu bez konkrétního určení.

Poté, co vláda spolu s komunisty prosadila zdanění církevních náhrad, se začínají jednotlivé strany i resorty přetahovat, kdo by měl mít tyto peníze pod palcem. Ročně by měly církve státu na daních zaplatit asi 380 milionů korun.

Hlásí se o ně ministerstvo kultury, které by je chtělo použít na opravy památek. „Snažím se, aby ty prostředky, pokud zůstanou v rozpočtu, šly na památky, které je skutečně potřebují,“ podotkl ministr Antonín Staněk.

Komunisté, kteří si při loňském vyjednávání o podpoře vlády zdanění náhrad vyžádali, ale chtějí mluvit i do toho, jak je stát použije. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa by spíše než do kultury měly jít do lesního hospodářství a na boj se suchem. „Od ochrany vody po řešení kůrovce je tam problémů dost. Peníze tam budou určitě potřeba,“ řekl.

Ministryně financí Alena Schillerová ale odmítá jedno i druhé. Miliardy z daní nechce nijak konkrétně vázat. „Jsem principiálně proti vázání jakýchkoli daňových příjmů – daňových asignací na konkrétní účely,“ zdůvodnila.

Opozice se nad doutnajícím sporem o využití peněz ze zdaněných restitucí podivuje. Poté, co návrh i přes senátní veto definitivně schválila Poslanecká sněmovna, podali opoziční politici stížnost k Ústavnímu soudu. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek tak hovoří o „absurdním porcování medvěda, který běhá po lese“.

Církve se naopak již připravují na to, že o část peněz z náhrad přijdou. Například olomoucké arcibiskupství podle svého mluvčího zaplatí na daních ročně asi 40 milionů. Právě tolik loni šlo z náhrad na rekonstrukci arcibiskupského gymnázia v Kroměříži. Nyní se proto arcibiskupství připravuje na omezení investicí. „Je to částka dost velká na to, aby to bylo poznat na neuskutečněných opravách nebo dalších investičních věcech,“ uvedl mluvčí Jiří Gračka.

Podle generálního sekretáře České biskupské konference Stanislava Přibyla se zdanění náhrad dotkne i dalších oblastí. „Jsou to sociální služby, charita, je to školství, je to práce ve vězeňství,“ shrnul.

Sněmovna potvrdila zdanění náhrad církvím v úterý po Velikonocích. Proti senátnímu vetu bylo potřeba 101 hlasů, sešlo se jich 114. Pro zdanění zvedli ruku zejména poslanci ANO, SPD, ČSSD a KSČM a také dva nezařazení poslanci. Reprezentanti dalších pěti stran byli proti, případně se zdrželi. Představitelé církvi pak novelu odsoudili jako nemravnou a považují ji i za protiústavní.